Testo koje ćete obožavati – poljski pierogi sa kupusom

Cooking 02. dec 202213:174 komentara
Izvor: Cookingfrog.com

Pierogi su tradicionalno poljsko jelo prvobitno napravljeno od krompira.

Ova verzija pierogi zamenjuje tradicionalni krompir kupusom, dodajući suptilnu pikantnost ovom ukusnom jelu. Takođe, odličan je način da iskoristite višak kupusa, navodi Cookingfrog.com.

Sastojci:

Za testo:

• 600 grama brašna

• 1 jaje (na sobnoj temperaturi)

• ½ kašičice soli (ili po ukusu)

• 4 kašike ulja ili putera (na sobnoj temperaturi)

• 1 ½ šolje mlake vode

Za punjenje:

• 1 kupus

• 1 veliki luk

• 2-3 kašike putera/ulja

• soli (po ukusu)

• biber (po ukusu)

Priprema:

Za pravljenje testa

Uzmite činiju i u nju stavite jaje, ulje, brašno i so. Pomešajte sastojke rukama. Možete ga umutiti i pomoću nastavka za kuku za testo. Zatim polako dodajte vodu i mesite testo dok se svi sastojci ne izmešaju i ne ostane grudvica.

Cookingfrog.com

Ostavite testo da odstoji, a u međuvremenu napravite fil.

Za punjenje:

Kupus i luk oprati i sitno iseckati. Uzmite tiganj i u njega stavite kupus. Dodajte dve šolje vode i kuvajte kupus dok ne omekša.

Kada kupus omekša, ocedite još vode. U tiganju otopite puter i na njemu propržite luk dok ne omekša i ne karameliziju se.

Pomešajte luk i kupus i začinite biberom i solju.

Za pravljenje pierogija od kupusa:

Podelite testo na tri ili četiri dela. Pospite malo brašna po radnoj površini i tanko razvaljajte svaki komad testa preko njega. Okruglim sekačem za kolače isecite krugove od testa. U centar krugova stavite 2-3 kašike fila od kupusa.

Povucite ivice zajedno da biste formirali pierogi. Da biste sačuvali svoj pierogi od lomljenja, čvrsto stisnite i ne ostavljajte slobodan prostor dok zatvarate.
Ponavljajte isti postupak dok se ne iskoristi svo testo i fil.

Za kuvanje pierogija:

• Uzmite veliki lonac, dodajte vodu i posolite. Pustite da voda provri.

• Bacite svoje pierogije u ključalu vodu jednu po jednu. Pustite ih da ključaju 1 minut.

• Kada pierogije počnu da plutaju po vrhu, izvadite ih šupljikavom kašikom.

• Vaši pierogi od kupusa su spremni. Po vrhu prelijte mast ili otopljeni puter i poslužite toplo.

Možete i pržiti pierogi od kupusa za još bolje rezultate

Cookingfrog.com

Uzmite tiganj i istopite puter u njemu na srednjoj vatri.

Stavite kuvane pierogije u jedan sloj i pokrijte ih poklopcem. Ostavite da kuva dok ne dobijete zlatno braon hrskavu boju. Okrenite i pecite drugu stranu.

Prijatno!

Komentari

Vaš komentar