Potaž za ljubitelje povrća koji se jednostavno priprema.
Sastojci:
(za 6 osoba)
– 200 g krupno isečenog praziluka
– 200 g prokelja
– 300 g brokolija
– 200 g krompira isečenog na kocke
– 1 šargarepa
– komadić korena celera
– 2 povrtne kocke za supu
– 1 ljuta paprika, po želji
– mirođija
– peršun
– so, biber
– 2-3 kašike kisele pavlake
Priprema:
Praziluk očistiti, iseći po dužini, dobro oprati i krupnije naseći.
Prokelj očistiti, oprati i preseći na pola.
Brokli oprati, odvojiti cvetiće, stablu skinuti koru a preostali deo iseći na kocke.
Krompir, šargarepu i celer očistiti ljuštilicom, oprati i iseći na kocke.
Opranu papriku iseći na komade.
U odgovarajućoj posudi, na maslinovom ulju zagrejanom na umerenoj temperaturi, propržiti praziluk.
Zatim dodati šargarepu, celer, stablo brokolija, krompir i papriku, kratko pržiti, pa dodati 1 1/2 l vode, dve kocke za supu, so i biber.
Kada proključa kuvati oko 15 minuta na umerenoj temperaturi.
Nakon toga dodati prokelj, kuvati pet minuta, zatim cvetove brokolija, mirođiju i kuvati još dva minuta.
Na kraju posuti naseckanim peršunom i skloniti sa šporeta.
Odliti šolju tečnosti i ostaviti sa strane.
Štapnim mikserom usitniti kuvano povrće do željene teksture a dodavanjem tečnosti doterati gustinu potaža.
Proveriti ukus i umešati umućenu kiselu pavlaku.
Prijatno!
Koje je tvoje mišljenje o ovome?
Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare