Potaž od brokolija i prokelja

Cooking 10. avg 202213:15 1 komentar
Shutterstock

Potaž za ljubitelje povrća koji se jednostavno priprema.

Sastojci:

(za 6 osoba)

– 200 g krupno isečenog praziluka

– 200 g prokelja

– 300 g brokolija

– 200 g krompira isečenog na kocke

– 1 šargarepa

– komadić korena celera

– 2 povrtne kocke za supu

– 1 ljuta paprika, po želji

– mirođija

– peršun

– so, biber

– 2-3 kašike kisele pavlake

Priprema:

Praziluk očistiti, iseći po dužini, dobro oprati i krupnije naseći.

Prokelj očistiti, oprati i preseći na pola.

Brokli oprati, odvojiti cvetiće, stablu skinuti koru a preostali deo iseći na kocke.

Krompir, šargarepu i celer očistiti ljuštilicom, oprati i iseći na kocke.

Opranu papriku iseći na komade.

U odgovarajućoj posudi, na maslinovom ulju zagrejanom na umerenoj temperaturi, propržiti praziluk.

Zatim dodati šargarepu, celer, stablo brokolija, krompir i papriku, kratko pržiti, pa dodati 1 1/2 l vode, dve kocke za supu, so i biber.

Kada proključa kuvati oko 15 minuta na umerenoj temperaturi.

Nakon toga dodati prokelj, kuvati pet minuta, zatim cvetove brokolija, mirođiju i kuvati još dva minuta.

Na kraju posuti naseckanim peršunom i skloniti sa šporeta.

Odliti šolju tečnosti i ostaviti sa strane.

Štapnim mikserom usitniti kuvano povrće do željene teksture a dodavanjem tečnosti doterati gustinu potaža.

Proveriti ukus i umešati umućenu kiselu pavlaku.

Prijatno!

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare