
Italijanski rižoto sa pršutom bademima i parmezanom.
Sastojci:
– 250 g pirinča
– 3 kašike maslinovog ulja
– 100 g pršuta
– 2 čena belog luka
– 80 g crnog luka
– 200 ml belog vina
– 1 l kipuće vode
– 2 kašičice suvog biljnog začina
Za posipanje:
– 60 g badema
– 20 g rendanog parmezana
– 1 kašika seckanog peršuna
Priprema:
Na ulju kratko propržite seckani luk. Dodajte pršutu isečenu na rezance, a zatim pirinač.
Pržite oko tri minuta, zalijte vinom i kuvajte uz stalno mešanje dok vino napola ne ispari (oko dva minuta).
Dodajte izgnječeni beli luk, suvi biljni začin i nastavite da kuvate zalivajući vrućom vodom oko 15 minuta.
Bademe stavite u kipuću vodu i poklopite. Ostavite da stoje oko pet minuta, ocedite, a zatim oljuštite, osušite ubrusom i prepecite na suvom tiganju.
Grubo ih naseckajte i pomešajte sa parmezanom i peršunom, pa time pospite rižoto.
Prijatno!