
Ručak u kom će uživati cela porodica.
Sastojci:
(za 4 osobe)
Bolonjeze sos:
– 1 veći crni luk
– 500 g mleveno meso
– 125 ml belog vina
– 200 ml mleka
– 1 tegla paradajz sosa
– 1 kašika koncentrata paradajza
Bešamel sos:
– 30 g maslaca
– 500 ml mleka
– 50 g brašna
– prstohvat soli
– malo muskatnog oraščića
I još…
– 1 pakovanje kora za lazanje
– 250 g parmezana
Priprema:
Za bolonjeze sos:
Iseckati luk sitno i propržiti na dve kašike ulje na umerenoj temperaturi.
Dodati meso i pržiti zajedno dok meso ne poprimi braon boju.
Nakon što je meso poprimilo braon boju, sipati belo vino i mešati dok ne ispari, pa dodati mleko – 10 minuta mešati il dok ne ispari.
Začiniti bolonjese sos sa dve kašičice soli i pola kašičice bibera, sipati koncentrat paradajza i paradajz sos, pa smanjiti temperaturu na minimum. Poklopiti i ostaviti da se krška dok se sprema bešamel sos.
Za bešamel sos:
Istopiti maslac na umerenoj temperaturi i dodavati polako brašno i sve vreme mešati. Nakon što je dodato brasno, sipati polako mleko i mešati sve vreme dok se ne postigne željena gustina. Dodati prstohvat soli i muskantnog orasčica.
Slaganje lazanje:
Na dno posude za pečenje sipati beli sos, preko kore za lazanju, pa sloj belog sosa, sloj crvenog sosa, pa parmezan i origano. Ponovo kora za lazanje, beli sos, crveni sos, parmezan i za kraj kota za lazanje beli sos i crveni sos.
Ako planirate da pravite veću lazanju, slobodno ponavljati proces, al napraviti veću količinu belog i crvenog sosa.
Na složenu lazanju staviti alu foliju, rernu zagrejati na 170 stepeni i peći 40 minuta pokriveno folijom i pet minuta bez folije.
Prijatno!