Sočna lazanja sa mesom

Cooking 20. jan 202314:443 komentara
Izvor: Shuttestock

Ručak u kom će uživati cela porodica.

Sastojci:

(za 4 osobe)

Bolonjeze sos:

– 1 veći crni luk

– 500 g mleveno meso

– 125 ml belog vina

– 200 ml mleka

– 1 tegla paradajz sosa

– 1 kašika koncentrata paradajza

Bešamel sos:

– 30 g maslaca

– 500 ml mleka

– 50 g brašna

– prstohvat soli

– malo muskatnog oraščića

I još…

– 1 pakovanje kora za lazanje

– 250 g parmezana

Priprema:

Za bolonjeze sos:

Iseckati luk sitno i propržiti na dve kašike ulje na umerenoj temperaturi.
Dodati meso i pržiti zajedno dok meso ne poprimi braon boju.

Nakon što je meso poprimilo braon boju, sipati belo vino i mešati dok ne ispari, pa dodati mleko – 10 minuta mešati il dok ne ispari.

Začiniti bolonjese sos sa dve kašičice soli i pola kašičice bibera, sipati koncentrat paradajza i paradajz sos, pa smanjiti temperaturu na minimum. Poklopiti i ostaviti da se krška dok se sprema bešamel sos.

Za bešamel sos:

Istopiti maslac na umerenoj temperaturi i dodavati polako brašno i sve vreme mešati. Nakon što je dodato brasno, sipati polako mleko i mešati sve vreme dok se ne postigne željena gustina. Dodati prstohvat soli i muskantnog orasčica.

Slaganje lazanje:

Na dno posude za pečenje sipati beli sos, preko kore za lazanju, pa sloj belog sosa, sloj crvenog sosa, pa parmezan i origano. Ponovo kora za lazanje, beli sos, crveni sos, parmezan i za kraj kota za lazanje beli sos i crveni sos.

Ako planirate da pravite veću lazanju, slobodno ponavljati proces, al napraviti veću količinu belog i crvenog sosa.

Na složenu lazanju staviti alu foliju, rernu zagrejati na 170 stepeni i peći 40 minuta pokriveno folijom i pet minuta bez folije.

Prijatno!

Komentari

Vaš komentar