Špargle u bešamel sosu

Cooking 15. jul 202214:04 > 14:05
Shutterstock

Jelo iz rerne u čijem ukusu ćete uživati.

Sastojci:

(za 2 osobe)

Špargle:

– 500 g špargle

– 1/3 kašičice soli

– 1/3 kašičice bibera

– 1 kašika maslaca

Bešamel sos:

– 2 kašike maslaca

– 20 g brašna

– 100 ml pavlake za kuvanje

– 100 ml mleka

– 1/2 kašičice soli

– 1/3 kašičice bibera

– 1/3 kašičica belog luka u prahu

– 20 g rendanog parmezana

I još…

– 40 g prezli
– 20 g rendanog parmezana

Priprema:

Odvojiti mekani od drvenastog dela špargle, oprati ih i osušiti ubrusom. Složiti jednu do druge u posudu premazanu maslacem.

Bešamel sos: Na rastopljenom maslacu pržiti brašno par minuta uz stalno mešanje. Brašno ne sme da požuti. Dodati pavlaku za kuvanje, mleko, so, biber i beli luk u prahu.

Izmešati da se dobije glatka smesa bez grudica. Čim smesa zakuva, skinuti sa šporeta i umešati rendani parmezan.

Sos ravnomerno preliti preko špargli, ostavljajući po dva centimetra praznih suprotnih strana špargle.

Peći 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pred kraj pečenja, po vrhu ravnomerno posuti prezlama i parmezanom, pa peći još pet minuta, ili dok prezle ne porumene.

Špargle poslužiti kao prilog uz meso ili kao samostalno jelo.

Prijatno!

Komentari

Vaš komentar