
Jelo iz rerne u čijem ukusu ćete uživati.
Sastojci:
(za 2 osobe)
Špargle:
– 500 g špargle
– 1/3 kašičice soli
– 1/3 kašičice bibera
– 1 kašika maslaca
Bešamel sos:
– 2 kašike maslaca
– 20 g brašna
– 100 ml pavlake za kuvanje
– 100 ml mleka
– 1/2 kašičice soli
– 1/3 kašičice bibera
– 1/3 kašičica belog luka u prahu
– 20 g rendanog parmezana
I još…
– 40 g prezli
– 20 g rendanog parmezana
Priprema:
Odvojiti mekani od drvenastog dela špargle, oprati ih i osušiti ubrusom. Složiti jednu do druge u posudu premazanu maslacem.
Bešamel sos: Na rastopljenom maslacu pržiti brašno par minuta uz stalno mešanje. Brašno ne sme da požuti. Dodati pavlaku za kuvanje, mleko, so, biber i beli luk u prahu.
Izmešati da se dobije glatka smesa bez grudica. Čim smesa zakuva, skinuti sa šporeta i umešati rendani parmezan.
Sos ravnomerno preliti preko špargli, ostavljajući po dva centimetra praznih suprotnih strana špargle.
Peći 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Pred kraj pečenja, po vrhu ravnomerno posuti prezlama i parmezanom, pa peći još pet minuta, ili dok prezle ne porumene.
Špargle poslužiti kao prilog uz meso ili kao samostalno jelo.
Prijatno!