Švedski trik za najkremastiju i najsočniju ovsenu kašu

Cooking 19. jun 202108:327 komentara
ovsena kaša
Shutterstock

Ovsena kaša mnogima je omiljeni izbor za prvi obrok u danu, lako zasiti, lako ju je pripremiti i nije skupa. Međutim, može da ima i neprivlačan ukus i teksturu, pa će neki zbog toga odustati od ovog zdravog doručka.

Međutim, Šveđani znaju tajnu pripreme najukusnije, najkremastije i najsočnije ovsene kaše koju ćete ikada probati. Pri tome, koriste sasvim običan ovas, dodaci su klasični (poput cimeta i žutog šećera), a ni sam način pripreme nije poseban, jednostavno je pripremljena na šporetu.

Tajna je u tome što Šveđani svoju ovsenu kašu prave od kombinacije celih zrna i onih u prahu. Svilenkasta, sočna tekstura kaše nastaje zahvaljujući dodatnom skrobu koji ima ovas u prahu. Takva ovsena kaša u Švedskoj se može kupiti gotova, ali ako to niste u mogućnosti, možete je pripremiti sami, i to vrlo lako. Za pripremu će vam trebati ovsene pahuljice (bilo koje koje se brzo kuvaju biće dobre), blender, šerpa i dodaci po želji, piše Zadovoljna.hr.

Priprema:

Stavite 80 grama ovsa u blender i blendirajte dok ne nastane fini prah. Stavite prah u malu zip kesicu ili kutiju.

Sledeći put kada budete pravili ovsenu kašu kuvajte ovas prema uputstvima, ali četvrtinu običnog ovsa zamenite onim u prahu (dakle koristićete razmeru od 3/4 klasičnih ovsenih pahuljica i 1/4 ovsa u prahu).

Dodajte istu količinu vode kao što biste i inače (obično je to dvostruko veća količina od žitarica, ali preporuka je da počnete s malo manjom količinom i po potrebi dodajete još vode). Priprema najkremastije i najsočnije ovsene kaše traje oko pet minuta, a za još više ukusa obogatite je klasičnim dodacima (semenke, voće, orašasto voće i med uvek su odličan izbor).

Savet: Ako vam se blendiranje ovsa čini kao previše posla, možete kupiti ovseno brašno i umutiti ga u kipuću ovsenu kašu. Ukus će biti isti, ali važno je da umutite brašno u kašu kako ne bi nastale grudvice.

Komentari

Vaš komentar