Dok požari i dalje bukte, u Grčkoj uhapšene desetine osumnjičenih piromana

Foto 25. avg 202318:43 4 komentara
Tanjug/Ugur Yildirim/dia images via AP

Grčke vlasti uhapsile su desetine ljudi osumnjičenih za podmetanje požara dok vatrena stihija, najveća poslednjih godina u Evropskoj uniji, besni širom te zemlje, prenosi Si-En-En.

Grčka policija je uhapsila 79 osoba zbog sumnje da su podmetali požare, rekao je portparol grčke vlade Pavlos Marinakis za javni servis EPT.

„Ono što se dešava nije samo nedopustivo, već bizarno i zločinačko. Vi činite zločin protiv zemlje. Nećete biti pošteđeni. Pronaći ćemo vas i odgovaraćete“, saopštio je grčki ministar za klimatsku krizu Vasilis Kikilijas, prenosi RTS.

Sa više od 73.000 sprženih hektara, požari u Aleksandrupolisu su zvanično najveći požari zabeleženi do sada u Evropskoj uniji, izjavio je evropski komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Širom Grčke, šumski požari su do sada uništili 1,3 milijarde kvadratnih metara (130.000 hektara), što je rekord EU, navodi Evropski informacioni sistem o šumskim požarima.

Šumski požari u planini Parnita, severno od Atine, i dalje su van kontrole, a tokom noći je uništeno više šuma.

Najveća linija fronta vatre u Grčkoj je u blizini severoistočnog grada Aleksandrupolisa, u regionu Evros.

Izgorelo telo muškarca pronađeno je na seoskom putu u blizini nacionalnog parka Dadija, u blizini granice sa Turskom, javio je državni medij AMNA.

Štetan uticaj na kvalitet vazduha od šumskih požara koji su zahvatili različite delove Grčke biće dugotrajan, rekao je za Katimerini Atanasios Nenes, profesor atmosferskih procesa na Švajcarskom federalnom institutu za tehnologiju u Lozani.

„Dim i sve što se emituje kroz njega ostaje u atmosferi i postaje toksičniji dugo nakon požara, tako da vazduh koji udišemo postaje otrovniji“, primećuje Nenes, koji je i direktor Centra za kvalitet vazduha i studije klimatskih promena pri Institutu za hemijsko inženjerstvo u Patri.