Srećni parovi se svađaju, ali se svi ipak pridržavaju zlata vrednog pravila

Foto 09. maj 202322:49 2 komentara
Shutterstock

Jedno obimno američko istraživanje je pokušalo da dođe do odgovora na pitanje - kako se svađaju ljudi koji su u srećnim brakovima.

Prvo – ako se svađate, to ne znači automatski da ste nesrećni. Svi se svađaju. Naučnici kažu da su svi bračni parovi, i srećni i nesrećni, veoma potreseni ovim. Čak su i teme uvek slične – deca, novac, ona i njegovi roditelji, nedostatak nežnosti ili seksa…

Dobro je pitanje kako svađe u nekim porodicama ne nanose veliku štetu.

Naučnici sugerišu da pristup orijentisan na rešenje čini veliku razliku. Oni se ne svađaju samo da bi se svađali, već pokušavaju da nađu izlaz iz problema. Zato je verovatno najbolje da se zapitate da li je posle „eksplozije” emocija dobro pobeći od problema ili ne, piše Zadovoljna.hr.

Problemi o kojima razgovaraju srećni parovi

Tim psihologa analizirao je dve grupe bračnih parova. U jednom je bilo 57 parova u tridesetim godinama koji su bili u braku u proseku devet godina. Drugu grupu činila su 64 para u ranim sedamdesetim godinama koji su bili u braku u proseku 42 godine.

Obe grupe su zamoljene da rangiraju svoje probleme. Najozbiljnije su: intimnost, kuća, slobodno vreme, komunikacija i novac. Stariji parovi su takođe pominjali zdravstvene probleme kao kamen spoticanja. Zanimljivo je da su među temama koje su problematične, ali ne mnogo, ljubomora, porodica i religija.

Posle nekog vremena, psiholozi su primetili da parovi više vole da se svađaju oko stvari za koje imaju razumna rešenja.

Zlatno pravilo je da se srećni parovi skoro nikada ne svađaju oko stvari koje je teško rešiti. Takođe, što više vremena provedete u rešavanju problema, to će biti bolji rezultat. Srećni parovi biraju strategiju da izbegnu najstresnije probleme, pokazalo je istraživanje. Najmanje argumenata je oko zdravlja i fizičke intimnosti, a za to ima razloga. Teško da možemo da se otvorimo o ovim stvarima, a da ne povredimo osećanja druge osobe. Možda će ih ono što ste rekli učiniti posramljenim ili previše ranjivim.

Kao bonus, tu je informacija da što ste duže zajedno, to ćete imati manje problema i svađa. Zaključak je da s vremenom parovi mudrije biraju svoje bitke.

Komentari (2)

Vidi sve komentare