(FOTO) Jedna vetruška ulepšala beogradski park ovog martovskog dana

Foto 21. mar 202418:52 8 komentara
N1/Miloš Milovanović

Jedna vetruška skrila se u krošnjama parka u Pančićevoj ulici u centru Beograda, međutim nije promakla oku našeg novinara Miloša Milovanovića.

Vetruška (Falco tinnunculus) je vrsta malog sokola koja naseljava vrlo različita otvorena i mozaična staništa od nizija do planinskih predela (stepe, livade, pašnjaci, poljoprivredni predeli).

N1/Miloš Milovanović
N1/Miloš Milovanović
N1/Miloš Milovanović
N1/Miloš Milovanović
N1/Miloš Milovanović

Kako navodi Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, redovno se gnezdi i u naseljima, uglavnom na kućama i zgradama. Rasprostranjena je u celoj Evropi, delovima Azije i Afrike. Ptice sa severa Evroazije u jesen se pomeraju u srednju i južnu Evropu, dok vetruške iz Srbije zimu provode u Sredozemlju.

Vetruška, kao i drugi sokolovi, ne gradi gnezda, a jaja polaže u stara gnezda ptica iz porodice vrana, na stenama i lesnim odsecima, dupljama u drveću, u nišama zgrada, kuća i drugim objektima, na stubovima za prenos električne energije i slično. Hrani se pretežno malim sisarima (voluharicama i miševima), gušterima, insektima i malim pticama. Poznata je po lebdenju tokom lova, navodi Društvo.

Ugrožena je gubitkom staništa usled intenziviranja poljoprivrede, prekomernom upotrebom pesticida, stradanjem na električnim vodovima i neposrednim ubijanjem.

U gradovima joj ne pogoduje manjak zelenila što uzrokuje siromašne izvore hrane. Takođe, moderna arhitektura joj ne ostavlja prostor za gnežđenje. Ipak, ova lepotica ili lepotan, rešio je da ostane u Beogradu.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije ukazuje na to da evropska populacija vetruški umereno opada. U Srbiji se gnezdi stabilna populacija od 4.300–5.500 parova, navode.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare