CRTA povlači posmatrače sa terena i apeluje da se izbori odlože

Izbori 2020 16. mar 202018:24 > 18:26
N1

Posmatračka misija Crte je saopštila da povlači svih svojih 120 posmatrača sa terena širom Srbije zbog ozbiljnosti situacije sa koronavirusom.

„S obzirom da nam je bezbednost građana na prvom mestu, smatramo da je u novonastaloj situaciji ovo jedina ispravna i odgovorna odluka“, navodi se u saopštenju.

Crta apeluje na institucije da odlože izborni proces do uspostavljanja uslova bez ograničenja ljudskih i građanskih i, kako se navodi, time postupe odgovorno prema građanima Srbije.

„Crtini posmatrači su počeli dugoročno praćenje predizbornog perioda u Srbiji, u skladu s međunarodnim standardima za nezavisno građansko posmatranje izbora tri nedelje pre raspisivanja izbora. Tim od 120 dugoročnih posmatrača na terenu pratio je od 11. februara sve aspekte izbornog procesa: od rada izborne administracije, komunikacije stranka sa građanima, funkcionerske kampanje i zloupotrebe javnih resursa do potencijalnih slučajeva potkupljivanja i pritisaka na birače. Crtini dugoročni posmatrači nastavljaju praćenje izveštavanja medija o kampanji, kao i kampanju na društvenim mrežama“, zaključeno je u saopštenju dostavljenom medijima.