Po čemu ćemo sve pamtiti kampanju za izbore 2020. godine

Printscreen

U četvrtak u ponoć počinje izborna tišina uoči parlamentarnih, pokrajinskih i lokalnih izbora i trajaće do nedelje, 21. juna, u 20 sati, kada se zatvaraju biračka mesta. Birači će na parlamentarnim izborima moći da glasaju za 21 listu, a Republička izborna komisija dužna je da zvanične rezultate saopšti najkasnije do 25. juna u 20 časova.

Skok u završnici kampanje nosioca liste „Evropski Novi Pazar“ Rasima Ljajića kakav nije viđen na političkoj sceni Srbije. Osim te scene, kampanju je obeležilo mnogo audio i vizuelnih momenata koji će se glasačima urezati u pamćenje.

POVEZANE VESTI

Poput fotografije kandidata Pokreta obnove kraljevine Srbije u Trsteniku ili predizbornog spota socijalista, čiji je lider na mitingu u Beogradu još jednom zapevao.

Kreativnosti nije manjkalo ni koaliciji Ujedinjena demokratska Srbija.

Srpska napredna stranka (SNS) je kampanju počela, takođe do sada u Srbiji neviđenom, online konferencijom lidera naprednjaka.

Vladajuća stranka ubrzo je počela sa produkcijom spotova. Od onog koji je REM ubrzo zabranio, do upozorenja građanima šta im se može dogoditi u slučaju da ne izađu na birališta. A pre vremeplova, SNS je potencijalne glasače u jeku kampanje vodio i u Grčku.

Kada se šaljivi, i pokušaji šaljivih momenata ostave po strani, javnost u Srbiji zabrinule su sumnje u nezakonite radnje i pojedini napadi, poput onog na lidera Pokreta slobodnih građana Sergeja Trifunovića.

Kako se bližila predizborna tišina, rastao je broj prijava građana da ih na lične brojeve i fiksne telefone pozivaju iz SNS-a, sa pitanjem – da li će dati podršku politici Aleksandra Vučića.

„Odakle nekoj stranci podaci? Ti podaci se obrađuju samo u svrhe definisane zakonom, naravno ne samo da bi morali biti nedostupni bilo kome van toga, nego je to i krivično delo“, rekao je advokat Rodoljub Šabić.

Šta su, međutim, građani čuli o ideologijama i mogućim rešenjima?

„Nema velikih imena iz samih partija koje predstavljaju to šta su partije uradile, za šta se zalažu, za koje politike, to je gotovo u nekom trećem planu. Čak ni na lokalu. Glasa se pre za osobu, nego za program“, ocenjuje Vujo Ilić iz organizacije CRTA.

„Čak u pitanju ko je najozbiljniji protivnik ne možemo da dobijemo ozbiljan odgovor ko je najozbiljniji protivnik, nego dobijemo jednu disperziju i ubedljivo najveći protivnik je niko“, kaže Srđan Bogosavljević, konsultant Ipsosa.

Iz BIRODI-ja i Transparentnosti Srbija upozoravaju na funkcionerskoj kampanju uoči izbora u svrhu promocije Aleksandra Vučića, koja je zasenila sve učesnike izbora. Ima, međutim, primera gde je na građane upravo to ostavilo najjači utisak.