CRTA: Odugovlačenje pokazuje da Skupština i Vlada nisu važne i nemaju realnu moć

Izbori 2020 27. jul 202009:56 > 10:02
N1

Pavle Dimitrijević iz organizacije CRTA izjavio je za N1 da Srpska napredna stranka ima ubedljivu većinu i da nema razloga da se konstituisanje Skupštine i Vlade ne obavi na najbrži mogući način. Odugovlačenje samo pokazuje da te institucije nemaju realnu političku moć i da se odluke donose negde drugde, istakao je on.

Dimitrijević je u Novom danu podsetio da bi Skupština trebalo da predstavlja najvažniju predstavničku instituciju u zemli, ali da već dugo godina ne vrši svoju pravu funkciju.

„Prethodni saziv bio je obeležen različitom vrstom umanjenja prostora za dijalog. Skupština se pretvorila u administrativni biro koji je trebalo da lupi pečat na odluke Vlade“, kazao je Dimitrijević uz ocenu da se ni od nastupajućeg saziva ne može očekivati ozbiljniji iskorak po tom pitanju.

POVEZANE VESTI

Naime, podsetio je de je novi saziv dodatno lišen političkog pluralizma, da imamo stranke koje su po prvi put u parlamentu, a da čak 113 poslanika Srpske napredne stranke „debituje“ u skupštinskim klupama.

Dodao je, međutim, da će novi saziv parlamenta imati priluku da izgradi svoj kredibilitet na ozbiljnim društvenim pitanjima koja opterećuju građane. Poslanike, naveo je Dimitrijević, ništa ne sprečava da npr. formiraju anketni odbor o policijskom nasilju nad demonstrantima ili o odgovoru države na epidemiju koronavirusa, ali je istakao i da ne veruje da će se to desiti.

Upitan o više različitih postupaka u vezi sa uočenim nepravilnostima, a koji su i dalje u toku, Dimitrijević je rekao da oni forlmalno-pravno nisu prepreka za konstituisanje parlamenta, ali da će od ishoda tih postupaka zavisiti da li će biti nekih promena u budućnosti.

Podsetio je da je CRTA uočila ozbiljne nepravilnosti na osam do deset odsto biračkih mesta, a koje utiču na regularnost izbornog procesa.

Dimitrijević je rekao i da se može samo nagađati da li je odugovlačenje sa konstituisanjem Skupštine i formiranjem vlade pitanje političke taktike, ali je istakao da SNS ima ubedljivu većinu, da je zemlja pred ogromnim izazovima, i da nije vreme za političke kalkulacije, već da institucije treba uspostaviti što je pre moguće

„Možem samo da nagađamo da se stvari drže do krajnih granica neizvesnosti, jer mi u neizvesnosti živimo već jako dugo, još pre kovida (…) Kao da živimo na ivici žileta i ne znamo šta će biti sutra. To je jako opasna situacija za građane, jer onda se gleda u onoga ko je najjači“, ukazao je gost Novog dana.

Stoga je mišljenja da odugovlačenje sa konstituisanjem Skupštine i formiranjem Vlade zapravo pokazuje da te institucije, suprotno svom ustavnom položaju, nisu važne i nemaju realnu političku moć, već da se odluke donose negde drugde.

Organizacija CRTA javno je pružila podršku peticiji lekara „Ujedinjeni protiv kovida“, a Dimitrijević je objasnio da su zapravo želeli da podrže pravo građana da misle različito, a da se zbog toga ne proglašvaju neprijateljima.