Klačar: Vučić mora da vodi računa da svi važni igrači u SNS budu zadovoljni

Izbori 2020 27. jul 202017:23 > 17:28
N1

Programski direktor CeSida Bojan Klačar kaže da su ključna pitanja, pred konstituisanje parlamenta, ko će činiti vladajuću koaliciju i kakva će biti personalna rešenja, a da predsednik SNS mora da vodi računa da zadovolji sve ključne igrače u svojoj partiji. Navodi da pravnih prepreka za konstituisanje Skupštine nema, dodajući da su "teške tvrdnje da ovaj izborni proces ne može da zadovolji kriterijume formiranja parlamenta i izvršne vlasti".

Na pitanje zašto nemamo konstituisanu Skupštinu, Klačar kaže da razloge treba tražiti u nekoj vrsti interne unutarstranačke dinamike u okviru SNS – zadržavanja tenzije među članstvom i rukovodiocima u pogledu funkcija koje treba da dobiju, ili, u pogledu donošenja strateške odluke – s kim će SNS da pravi koaliciju, odnosno ko će biti deo vladajuće većine.

Drugih razloga ne može biti, navodi. Ključna pitanja su ko će činiti vladajuću koaliciju i kakva će biti personalna rešenja, kaže gost Dana uživo.

Klačar kaže da su se za parlament stekli svi pravni uslovi kada je RIK usvojio rešenje o narodnim poslanicima, a da je jedino otvoreno pitanje ko će da bude prvi čovek parlamenta, kao i pitanje kako će se organizovati i  obezbediti bezbednosni, zdravstveni uslovi za konstitutivnu sednicu.

Pripreme su u toku, koliko smo upoznati, onoliko koliko imamo uvida u mogućnosti koje zgrada nudi – ne bi trebalo da nema dovoljno prostora i načina da se taj prostor učini bezbednim, zdravstveno, za sve poslanike, rekao je. Klačar kaže da parlament mora da se prilagodi novim okolnostima u budućem radu i da ne bi smela da se ponovi situacija iz marta, kad „se nisu našla adekvatna rešenja kako da funkcioniše“ u tim okolnostima.

„SNS koliko god da se nama čini, spolja, kao jedna homogena organizacija, izvesno je da u okviru same stranke postoje bitno različita mišljenja. Izvesno je da je poslednja reč kod Aleksandra Vučića, ali izvesno je da i Aleksandar Vučić mora da vodi računa da svi važni igrači u okviru te stranke na neki način budu zadovoljni. I druga stvar je da ta personalna rešenja mogu da odgovore na ono što SNS od njih očekuje i da to budu ljudi sa dovoljno kompromisa, koji mogu da preduprede svaku vrstu stranačkih tenzija“, ocenio je Klačar.

Konstituisanje ovog parlamenta može da znači i pokušaj da se promeni uloga koju je parlament imao prethodnih nekoliko godina, koja je često percipirana negativno, prevashodno iz ugla opozicije, koja ga je i bojkotovala, naveo je.

„Velika su pitanja ko će da zauzme ključna ministarska mesta, i koliko god stranka bila koherentna i homogena, to nisu neka pitanja koja lako mogu da se reše i niko od nas autsajdera ne može da ima dobar uvid kako zaista stvari funkcionišu u SNS“, dodao je.

Neće se napraviti neka ogromna šteta što taj parlament nije još formiran, ali bi na neki način bilo dobro da SNS pokaže da nema nekih prekih razloga da se odugovlači proces, da se ta moć (koju je dobila na izborima) prebaci u institucije, kako bi počele da obavljaju svoj posao, naveo je.

Govoreći o snazi i moći parlamenta, Klačar kaže da smo jedno partokratsko društvo, odnosno da politička moć u Srbiji uglavnom izvire iz moći stranke, pre nego iz institucija. Moć se seli onde gde je moć predsednika najjače stranke, dodaje. „Ono što je izvesno, u hijerarhiji moći, parlament nažalost nije na prvom mestu, od njega je moćniji i predsednik Republike i Vlada i to je jedan dugotrajan proces kom su doprineli različiti faktori… Neki od njih su povezani sa prirodom našeg izbornog sistema, a drugi sa političkim strankama koje su formirale parlament“.

Ne očekuje da će se za formiranje Vlade čekati poslednju trenutak, jer je zakonski rok, napominje, dug – 90 dana od konstituisanja parlamenta, što bi značilo da bi Vladu dobili u oktobru. Očekivanja su, s obzirom na to šta državu čeka od jeseni, da tu vladu dobijemo u avgustu, kaže Klačar. „Funkcionisanje izvršne vlasti je izuzetno važno, imajući u vidu činjenicu šta sve stoji ispred nje – u ekonomskom, zdravstvenom i u političkom smislu“, istakao je gost N1.

Na pitanje da li postoje pravne prepreke za konstituisanje parlamenta, s obzirom na osporavanje izbora pojedinih opozicionih stranaka i procesa koji su u toku, Klačar kaže da one ne postoje u ovom momentu.

Verovatno ćemo za neku finalnu ocenu i  studiju o izbornom procesu morati da sačekamo odluke Ustavnog suda, kaže, podsećajući da su neke političke stanke uputile žalbe. „Suviše je teška tvrdnja da su nepravilnosti toliko velike da može da se dovede u pitanje čitav izborni proces. Vrlo su jasne ocene i domaćih i stranih posmatrača kako je proces izgledao – notirano je i mnogo nepravilnosti i puno stvari na kojima mora da se radi u periodu ispred nas, ali su teške tvrdnje da ovaj izborni proces ne može da zadovolji kriterijume formiranja parlamenta i izvršne vlasti“, zaključio je Bojan Klačar.