CINS: SPS se finansira izdavanjem imovine nasleđenom od Saveza komunista

Izbori 2020 21. mar 202212:17 > 12:29 3 komentara
N1

Socijalistička partija Srbije (SPS) već godinama finasira rad i izdavanjem nekretnina koje je nasledila od Saveza komunista Jugoslavije, a medju njenim "stanarima" su i mnoge opštine, javna preduzeća i ustanove, što stručnjaci ocenjuju nedopustivim, objavio je danas Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

„Od oko 2,3 miliona evra koliko je SPS dobila od iznajmljivanja nekretnina u periodu od šest godina, najmanje 840.000 evra je dobila od javnih institucija ministarstava, opština, javnih preduzeća i muzeja“, naveo je CINS.

SPS izdaje nekretninu u centru Petrovca na Mlavi u velelepnoj predratnoj zgradi stare Pošte, koja je zaštićena kao kulturno dobro, za smeštaj Zavičajnog muzeja na 120 kvadrata i za šest godina toj partiji je plaćeno 30.000 evra.

Skupština Opštine Raška organizuje sednice u sali koja je u vlasništvu SPS-a, za šta je opština za pet godina izdvojila skoro 35.000 evra, pokazuje finansijski izveštaji stranke.

U centru Kragujevca, u nekadašnjoj zgradi Doma samoupravaljača iz sedamdesetih godina prošlog veka, nalaze se prostorije SPS gde je i jedna od kancelarija Gradske uprave koja je za to iznajmljivanje od 2015. do kraja 2020. godine isplatila oko 114.000 evra.

SPS kao naslednica nekadašnjeg Saveza komunista Jugoslavije raspolaže, prema poslednjem finansijskom izveštaju socijalista nekretnine vredne oko 13,8 miliona evra.

Koliko je to više u odnosu na druge stranke u Srbiji možda najbolje ilustruje to što je vrednost imovine Srpske napredne stranke (SNS) dva miliona evra.

Bivši predsednik Odbora Agencije za sprečavanje korupcije Zoran Stojiljković rekao je da je SPS od samog starta bio u prednosti u odnosu na druge partije zbog nasledjene imovine.

„Oni su nasledili tu imovinu pozivajući se na tu vrstu tradicije, na brojno članstvo, na članarine, ali su danas u problemu oko dokazivanja da su zaista vlasnici“, rekao je Stojiljković.

On je ocenio da prostorije koje političke i društvene organizacije dobiju treba da se koriste za stranačke svrhe, i da je svako iznajmljivanje manipulacija. Davanje u zakup javnim institucijama, on vidi kao samo još jedan način da ova stranka uzima pare iz budžeta.

„To je nešto što je neprihvatljiva praksa, čak i onda kada zakonski nije sankcionisana“, rekao je Stojiljković.

Prema rečima profesora Fakulteta političkih nauka Dušana Spasojevića raspolaganje imovinom tu stranku stavlja u povoljniji položaj u odnosu na druge partije jer im daje odredjenu vrstu sigurnosti.

„To se videlo na primeru krize Demokratske stranke (DS) jer bi ona bila sporija da nije bilo troškova za zaposlene, kancelarije. Nikad nije u pitanju samo volja birača, već i resursa u velikoj meri“, rekao je Spasojević.

Na pitanje da prokomentarišu sklapanje ugovora sa javnim institucijama, u SPS -ukažu da je reč pre svega o „prostorno-tehničkim uslovima koji su takvi da u potpunosti odgovaraju navedenim institucijama za obavljanje njihovih redovnih aktivnosti“.

Novinari CINS-a su došli do nekih ugovora koji su sklapani sa institucijama i oni pokazuju da se iznos zakupnine bitno razlikuje od onog koji je naveden u SPS-ovim finansijskim izveštajima, ali niko od sagovornika nije mogao da pruži jasan odgovor zbog čega je to tako.

IVICA DACIC
Tanjug/Jadranka Ilić

Iz jednog ugovora može se videti da je Gradska uprava Kragujevca SPS-u 2018. godine za zakup isplatila oko 4.300 evra bez poreza. Istovremeno, finansijski izveštaji stranke pokazuju da je te godine ova gradska uprava isplatila socijalistima dva i po puta više, više od 10.000 evra. Slična nepoklapanja postoje i za ostale godine.

Načelnica odeljenja za razvoj ljudskih resursa u Gradu Kragujevcu Zorica Savković kaže da je i sama primetila neslaganja.

„I meni tu nešto nije bilo jasno, pa sam malo istraživala na tu temu i dobila sam objašnjenje da neki prethodni ugovori, iz nekih prethodnih godina nisu bili plaćeni, da je bila tužba neka i da su to neki tužbeni zahtevi koji su isplaćeni na taj način“, rekla je Savković.

I direktorka Zavičajnog muzeja u Petrovcu na MlaviŽaklina Perić, ustanove kulture kod koje se takodje pojavljuje nepoklapanje, pretpostavlja da se radi o naknadno naplaćenim dugovanjima.

„Znam da otkad sam ja direktor da je bilo nekih dugovanja i da nije svake godine baš isti iznos isplaćen, ali je svake godine išlo po 12 uplata, možda nekad 13 ili 14“, rekla je ona.

Pored finansijskih neslaganja, istraživanje CINS-a pokazuje i da je Javno komunalno preduzeće Put iz Novog Sada,prema finansijskim izveštajima SPS-a, ovoj stranci za zakupninu 2016. i 2017. platilo više od 1,2 miliona dinara, ali u ovom preduzeću negiraju takvu saradnju.

Iznosi iz finansijskih izveštaja SPS-a se ne poklapaju ni kod novosadskog Parking servisa, koji je prema ugovorima platio 40.000 manje nego što je to navedeno u finansijskom izveštaju socijalista.

U ovom javnom preduzeću kažu da je SPS tu uračunavao i račune za komunalije, iako je ugovorom definisano da sama institucija pokriva te troškove. U SPS-u navode da se neslaganja pojavljuju zbog prethodnih dugova i komunalnih troškova.

U brojnim gradovima u Srbiji, poput Niša, Kragujevca i Novog Sada, javne institucije i preduzeća iznajmljuju prostorije od SPS-a i pored toga što postoje nekretnine u vlasništvu grada koje nisu izdate.

Jedno od tih preduzeća je Objedinjena naplata iz Niša koja je plaćala zakupninu socijalistima u zgradi koja se nalazi preko puta njihovog sedišta, a saradnja je okončana 2021. godine, kada je to preduzeće prešlo u gradski lokal.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare