Dimitrijević o izboru gradonačelnika: Ovo dođe kao neka vrsta prinudne uprave

Beogradski izbori 20. jun 202212:10 > 15:051 komentar
Pavle Dimitrijević
Izvor: N1

Pavle Dimitrijević iz posmatračke misije CRTA izjavio je za N1 da današnji izbor gradonačelika Beograda jeste rezultat izbora i volja građana Beograda, ali da na njega baca senku komunikacija koja je usledila i pre nego što su se okončali izbori i koja je dodatno obesmislila ceo izborni proces - kada se desio politički susret Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića, a koji, kako kaže, znači da u suštini nije važan kraj izbora. "Ovo dođe kao neka vrsta privremene i prinudne uprave", rekao je Dimitrijević.

Povezane vesti

Na pitanje da li je kandidat SNS za gradonačelnika Aleksandar Šapić, prema podacima CRTA, bio vidljiviji dok je imao svoju političku organizaciju, Dimitrijević navodi da u CRTA nisu merili rejtinge političara, niti Šapića i da misli da će se to videti tek kroz protok vremena, a da je to sada samo kalkulacija i nagađanje.

„Čitava javnost bila je na stanovištu da je to dobitak za SNS, pa je bilo mišljenja da nije tako…Vratio bih se utisak koji delim kao neko ko se profesionalno bavi posmatranjem izbora – da je izborni proces zahavaljući kome danas imamo izbor gradonačelnika nekako ostao u senci političkog dogovora ili susreta koji se desio i zbog toga sve ovo što se dešava danas ne mogu da shvatim toliko važno kao što bih shvatio neka druga dešavanja ovakvog tipa posle izbornog procesa“, rekao je Dimitrijević za N1 Studio Live.

Upitan da li smatra da će usmeni dogovor Đilasa i Vučića biti poštovan, kaže:

„Ja zaista ne znam i nemam informacija o tome ali dovoljno je bilo da se susret i dogovor obznani i desi pa da se postavi pitanje zašto smo izlazili na birališta, zbog čega se uopšte ulažu prigovori, zbog čega se ponavljaju izbori…ako postoji dogovor koji ide u kontekst toga da se ponavljaju izbori“.

„To je ostavilo gorak ukus i verujem da svima koji se profesionalno bave izborima se postavlja pitanje zbog čega su izbori kao proces uopšte važni“, naglasio je stručnjak CRTA-e.

Kako je protekao izborni proces

Što se samog izbornog procesa tiče, on je, kako dodaje, bio obeležen različitim tipovima nepravilnosti, a pre svega se odnose na rad biračkih odbora, gde su potrebni kvaliteniji i obučeni ljudi.

Izbori su, kako dodaje, bili obeleženi izazovom primene novih izbornih zakona, uloge opštinskih izbornih komisija prilikom obrade izbornih materijala, ali i odlučivanjem GIK-a koja je imala izazov da se u zakonom predviđenim rokovima odnosi prema prigovorima, pa smo ukupne rezultate izbora imali tek 9. maja.

Ceo izborni proces u Beogradu trajao je dosta dugo, kaže Dimitijević.

On je naglasio da je za pitanje regularnosti izbora važan ne samo izborni dan, već ceo izborni proces, kao i sama kampanja uoči izbora „kada nam se čini da značajan broj birača se nalazi pred različitim vrstama pritisaka od prestavnika političkih partija“.

Povodom podatka da je opozicija osvojila 80.000 više glasova u Beogradu nego stranke vlasti i na pitanje da li ovo što se dešava danas reprezentuje volju Beograđana, on navodi da je u pitanju neki vid političke borbe i prestrojavanje političkih aktera prema procesu izbora gradonačelnika.

Ipak, kako je dodao, ovo jesu rezultati i volja građana Beograda.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari

Vaš komentar