Gosti N1: Izbor Šapića nastavak politike Vesića i SNS-a

Beogradski izbori 20. jun 202218:20 > 20:49 10 komentara

Predsednica Gradskog odbora Beograd Stranke slobode i pravde Mila Popović i predsednik Demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović ocenili su u emisiji Dan uživo da je izbor Aleksandra Šapića za gradonačelnika Beograda loš potez, koji govori da će on samo nastaviti da sprovodi politiku Srpske napredne stranke koju je do sada sprovodio Goran Vesić.

„Aleksandar Šapić će voditi jednu politiku kontinuiteta. Dakle, politiku SNS-a u Beogradu neće više sprovoditi Goran Vesić, već Alreksandar Šapić. Šapić je tu politiku prihvatio još kada je odlučio da uđe u Srpsku naprednu stranku, u izbornoj godini i celu stranku učlani u SNS. To je čovek koji je zbog stranačkih interesa i zbog toga što su njegove kolege to odredile glasao za metro koji neće moći da koriste veći deo Novobeograđana“, kaže Mila Popović.

Povezane vesti

Podseća da Šapić nije bio na protestima u bloku 37 i u bloku 8, kao i na protestu koji je održan na Bežanijskoj kosi.

„To je čovek koji kada je ušao u SNS, njega na Novom Beogradu više niko video nije“, ističe Popović.

Jovanović je naveo da je poznanik sa Šapićem i da su u prošlosti imali korektan odnos.

„Mi smo 2020. godine pričali  o mogućnosti da napravimo koaliciju. On je tad imao SPAS. Nismo došli do dogovora, imali smo strateških mimoilaženja, ali smo imali korektan odnos. Nikada ga nisam slagao, nikada me nije slagao“, kaže Jovanović.

On je dodao da „nije sve tako crno bilo u Beogradu proteklih godina“.

„Čak sam danas dao neke primere za koje smatramo da su ispravni. To su linijski park i neke druge ideje. Međutim, veći deo je negativan. Ja sam spomenuo korupciju, za koju svi znamo da postoji, pogotovo u nekim sekretarijatima“, rekao je Jovanović.

Govoreći o mandatu Šapića i susretu između Đilasa i Vučića, napominje da on nije nikada kritikovao taj susret, ali je istakao da „nije da dvoje ljudi da odrede da li će biti novih izbora“.

Procenjuje da „nema razloga da novi izbori budu održani“.

N1

„Ako oni imaju većinu, iako ona bila od 57 odbornika, to je opet minimalna većina, ali postoji. Ako su izabrali gradonačelnika, konstituisali Skupštinu, oni mogu da vladaju“, kaže Jovanović i dodaje da će potrebe za novim izborima biti tek ako bude neke političke krize, što trenutno nije slučaj.

„Funkcioneri će biti izabrani tankom većinom, ali će biti izabrani. Da li je to lako za vladanje, nije, jer će biti potrebno da svi budu tu, ali je moguće. Zato nisam ni siguran da će biti novog izbora“, naglašava on uz ogradu da „nema ništa protiv novih izbora“.

Popović se ne slaže sa Jovanovićem, i napominje da su potrebni novi izbori, i poručuje da „ova vlast nema legitimitet“.

„Rezultati su pokazali da je 70.000 Beograđana više glasalo za opoziciju nego za stranke koje su formirale vlast. Izgubili su poverenje građana“, ocenila je Popović.

Jovanović je rekao da je današnja sednica krenula „naopako“.

„Imaju većinu, ona je minimalna, pustimo ih da završe taj posao oko konstituisanja organa, kada su već počeli“, kaže on i dodaje da nije hteo da napusti salu kada su ostali poslanici iz opozicije to uradili, jer je naveo da „to nije politika, to je cirkus“.

„Može da se napusti Skupština, ali mora da se ima razlog“, dodao je on.

Mila Popović je najavila žalbe povodom današnje sednice na kojoj je izabran Aleksandar Šapić Upravnom sudu.

„Videćemo šta će upravni sud da kaže da li je bilo kvoruma ili ne. U narednom periodu se bojim da će se nastaviti politika SNS-a i Vesića, dakle ništa se neće promeniti“, kazala je Popović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare