Janković: U mom timu ostvareni stručnjaci, u Beogradu četiri osnovna problema

Beogradski izbori 17. feb 202218:2934 komentara
Zoran Lončarević/Nova.rs

Kandidat Ujedinjene Srbije predstaviće u ponedeljak svoj tim za Beograd, a u njemu će, obećava, biti stručnjaci ostvareni u različitim oblastima. Kampanju će formirati oko tribina u svim beogradskim opštinama, a posebno želi da ode u Marinkovu baru - i ponudi objašnjenje izjava.

Vaš tim stručnjaka za Beograd je oformljen. Ko će sve biti u njemu?

„Tim je obrazovan i biće, poimence i neposredno, predstavljen javnosti u ponedeljak. Ekipu sačinjava svet u najboljim godinama, pri čemu je svako afirmisan u svojoj struci, materijalno nezavisan, rukovođen opštim a ne ličnim interesom, i čvrsto opredeljen da doprinese. Neki su članovi opozicionih stranaka, ali većina nije. Među njima su stručnjaci za finansije, energetiku, urbanizam, arhitekturu, ekologiju, zdravstvo, obrazovanje, probleme saobraćaja, socijalnih ustanova i obdaništa, ima eksperata za poljoprivredu i šumarstvo i, naravno, istaknutih poslenika na poljima obrazovanja, kulture i kulturnog nasleđa. Ekipa, koja za sada ima 19 članova, biće mi od neprocenjive pomoći u kampanji, ali predstavlja i kadrovsko jezgro koje bi moglo da u budućoj izvršnoj vlasti doprinese kako bismo Beogradu vratili dušu i učinili ga onim što treba da bude“, ka Janković, prenosi Nova.rs.

Kad ćete zvanično krenuti u kampanju i kako će ona izgledati?

„Tačan datum još ne znam, ali svakako čim se steknu uslovi – po svemu, već iduće nedelje. Namera je da održimo tribine na svakoj od beogradskih opština, a lično bih posebno voleo da se susretnem sa žiteljima Marinkove bare, kojima, čini se, dugujem izvesno objašnjenje. Tribine su zamišljene kao tematske, sa naglaskom na lokalnim problemima i učešćem stručnjaka za određenu oblast iz saradničkog tima i, naravno, lokalnih aktivista. Ideja je da se birači pogledaju u oči kako bi im se rekla istina, objasnila mogućnost i smisao promena i ulio podsticaj da na izbore izađu“.

Pod kojim sloganom će Ujedinjena Srbija ići na izbore?

„Slogan još nije konačno utvrđen. Lično bih najviše voleo da ima samo dve reči – istina leči. Ovo jer živimo u doba pandemije ne samo korone već i laži, mutnih radnji, obećanja bez pokrića i najobičnijeg lopovluka. Raščišćavanje te lepljive i smrdljive paučine osećam kao osnovni cilj naše izborne borbe, s tim što novi početak ne sme biti osvetnički,ali mora da bude u znaku potpune svesti o stanju stvari i otvorenosti u pogledu namera. Ne sumnjam, međutim, da će medijski eksperti smisliti neku prijemčiviju i jasniju devizu, a u mom timu struka ima poslednju reč“.

Koji su po vama ključni problemi u Beogradu i kako mislite da ih rešite?

„Bilo bi mi potrebno mnogo više prostora da odgovorim na ovako obuhvatno pitanje. Ono što, sasvim svedeno, mogu reći jeste da, kako ja vidim stvar, današnji Beograd ima najmanje četiri osnovna problema. To su infrastruktura (sa neposrednim ekološkim posledicama), funkcionisanje komunalnih preduzeća koja pljačkaju građane umesto da im služe, saobraćaj i neregulisana gradnja, ali je bitno što iza i iznad svega stoji nakazni sistem odlučivanja, gde se nikad ne zna ko je, kad i zašto doneo koju odluku, šta u kom ugovoru piše, a ko je i za šta u krajnjoj liniji odgovoran. Dok se novi i zdrav sistem ne uspostavi i dok sa scene ne budu uklonjene ličnosti koje su ustrojile i utelovljavale ovaj sadašnji, da bi od njega profitirali za vladajuću stranku i sebe lično, nećemo iskoračiti iz gliba. Ali ne zaboravljamo i neke vapijuće očigledne činjenice, kao što je ona da život postaje sve skuplji, pa razmatramo i neke mogućnosti da se ljudima olakša. Primera radi, ozbiljno se bavimo idejom da gradski saobraćaj bude besplatan, otvorićemo pitanje neadekvatnopg a preskupog centralnog grejanja, kao i nagomilane dugove Infostanu, za čiju bi otplatu morale da se nađu olakšice. Inače, uopšte govoreći, za nas je bitna transparentnost, izvesnost da građani znaju kolikim novcem se raspolaže, a da praznična rasveta ne bude preča od kanalizacije. Najzad, (a ovo kažem u lično ime i bez konsultacije sa stručnjacima), mnogo bih dao da se, bez obzira na cenu, ne samo zaustavi gradnja nego doslovno sruši sve što je do sada izgrađeno na stambenim blokovima podno kalemegdanske tvrđave, jer mislim da je u pitanju uvreda naneta Beogradu i kriminalno nasilje nad onim što su njegova istorija, lepota i simbol“.

Kako planirate da vratite železničku stanicu na staro mesto – mnogi kažu da je to neizvodljivo?

„Pre svega, saznao sam da u arhitekturi važi princip da nema ničeg nemogućeg ako ima ideja, znanja i novca. Kako je železnička stanica izmeštana (a tada niko nije pitao stručnu i širu javnost za mišljenje, što ćemo mi učiniti), tako bi mogla da se u funkciju vrati. To je, uostalom, istovremeno prilika da se realizuje valjan regulacioni plan čitave zone između Mostarske petlje i Savskog trga (uključujući, naravno, železničku i autobusku stanicu), a o tome već dosta dugo postoje sjajne i razrađene ideje u SANU. Autobuska stanica bi jednim delom zaista mogla da se prebaci na drugu obalu reke, pod uslovom da se uspostavi brza i efikasna veza sa centrom. Ali, govoreći o ovome, mi stalno moramo imati na umu ono što je bitno: sve promene koje planiramo, ne samo u Savskom amfiteatru, biće u interesu običnog građanina, a ne mutnog stranog kapitala čijim se otpatcima hrane domaći čankolizi“.

Šta će biti sa Beogradom na vodi? Rekli ste da nećete da ga rušite, ali da li će se nešto u vezi ovog projekta promeniti ako dođete na vlast u Beogradu?

„Niko pri zdravoj pameti ne bi pomislio da ruši ono što je u Beogradu na vodi izgrađeno, i to se uostalom i pominje jedino u vidu hiperbolične figure govora. Druga stvar je finansijska pozadina čitavog investicionog poduhvata i to se mora kad-tad isterati na čistinu. Inače, čitav taj ružni kompleks ostaće kao spomenik opranom novcu i stanište novoobogaćenih skorojevića, koji će ga se, čim izgubi čar ekskluzivnosti, zasititi i početi da ga napuštaju, dok će sam priobalni pojas, prirodan i zdrav, ostati da živi i diše“.

Kako vam izgledaju brojke iz nedavno objavljenih istraživanja – da li je moguća pobeda?

Poznato je koliko su takvi podaci upitni i, uostalom, koliki im je vek trajanja. Istraživanja u koja sam imao uvid zaista kažu da su izgledi opozicije da pobedi u Beogradu potpuno realni, ali ću ipak sa najvećom pažnjom pratiti kvote na kladionicama jer znam da tamo nema ničeg ličnog i da nikakvog značaja nemaju politički, socijalni ili psihološki obziri. Do izbora je ostalo mnogo vremena i pre 3. aprila bi svašta moglo da se desi, ali – ako me već pitate – ja imam dobro predosećanje i duboko verujem da će pošten napor uroditi plodom“.

Imate li poruku za potencijalne koalicione partnere, pre svega iz koalicije Moramo?

„Mogu samo da ponovim ono što sam već govorio, a to je da u koaliciji „Moramo“ vidim saborce a ne suparnike, u veri da predstavljamo dva krila istog opozicionog fronta. Ubeđen sam da iza Dobrice Veselinovića stoji ispravan i dobronameran svet, odnosno da ideološke razlike u ovom slučaju čine da u najboljem smislu reči budemo komplementarni“.

Pomenuli ste da ste se oko kandidature posavetovali sa Vojislavom Koštunicom. Kako je to izgledalo?

„To je bio otvoren razgovor dvojice starih saboraca i prijatelja. Koštunica, koji više nego iko ima iskustava slične vrste, pomogao mi je da odvagnem razloge za i protiv kandidature, ali mi možete a ne morate verovati da ni u jednom trenutku nije rekao šta misli da treba da odlučim. I uopšte, u slučajevima kakav je bio moj, odluku na kraju mora doneti čovek sam, kao što sam mora da se suoči sa svim njenim, dobrim i rđavim, posledicama“, kaže Janković.

Više informacija o izborima potražite na stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar