Jeremić: Novi izbori dobra vest, bez ponavljanja grešaka sa prethodnih

Beogradski izbori 17. apr 202223:35 > 18. apr 2022 00:08 19 komentara
Ivan Dinić/Nova S

Dragan Đilas je po svoj prilici uspeo da ubedi Aleksandra Vučića, i po svoj prilici imaćemo nove izbore i to je dobra vest, rekao je lider Narodne stranke Vuk Jeremić komentarišući spremnost predsednika Srbije da prihvati ideju najveće opozicione liste i da se u Beogradu ide na nove izbore. "Na novim izborima treba nastupiti uz mnogo više dogovoranja, a manje nametanja i 'silovanja' partnera", naveo je Jeremić.

Upitan  emisiji „Utisak nedelje“ da li izlaze na te nove izbore u Beogradu, Jeremić je rekao da treba sačekati „da vidimo šta će da bude“ jer, kako kaže, ne desi se uvek ono što Vučić kaže, piše Nova.rs.

POVEZANE VESTI

Jeremić je demantovao da je Đilasa „dočekao na volej“ nakon njegovog razgovora sa Vučićem.

„Nisam dočekao Đilasa na volej, mnogo je razloga bilo da se kaže – čekaj, ne može više tako, sad sam sam odlučio i tako će da bude. Ovo je bila samo poslednja stvar jer imali smo utisak, ne samo ja, već i mnogi drugi, da će eto Vučić odgovoriti pozitivno na njegov apel da izbegne gubitak legitimiteta“, napomenuo je lider Narodne stranke.

Vučić ima većinu u Beogradu i može da napravi vlast u gradu, kazao je. „I neko mene treba da ubedi da je Đilas otišao tamo i za sat vremena ga ubedio da tako nešto ne napravi“, konstatovao je Jeremić.

On je istakao da želi da se sačuva jedinstvo i da se na novim izborima nastupi uz mnogo više dogovoranja, a manje nametanja i „silovanja“ partnera.

Ako se pred nama nalaze novi izbori u Beogradu trebalo bi, kako kaže, da dobro razmisle kako da na njih izađu, da ne ponove greške iz prethodne kampanje, da bude mnogo manje loših stvari koje su ih, dodaje, dovele na to gde su danas.

„S tim u vezi neću da koristim teške reči bez obzira šta ja mislio o tom prebacivanju Vučić – Đilas preko medija koje se navodno odvija samo u medijskom prostoru, a da oni u međuvremenu medusobno ne komuniciraju“, naveo je Jeremić.

Odgovarajući na prozivku gledaoca u „Utisku nedelje“ kada će da se povuče sa čela stranke nakon loših rezultata na izborima, Jeremić je rekao da on nije bio kandidat na ovim izborima i da nije učestvovao u kampanji.

Posledice sastanka Đilas-Vučić

Jeremić ne smatra da je Đilasova iznenadna odluka da ode kod Vučića jedini razlog za izborni rezultat opozicije na ponovljenim izborima i da je tu bilo i drugih razloga, ali da najmanje što je opozicija mogla da uradi jeste ono što su se dogovorili 4. aprila, a to je da se poštuju procedure i institucije.

Sa tim se složio Radimir Lazović iz Ne davimo Beograd i koalicije Moramo koji smatra da je plan koji je opozicija napravila bio da se podrži lista „Ajmo ljudi“ i da je za to bilo nekoliko preduslova, a to je da GIK na osnovu ozbiljnih prigovora poništi izbore na 20 biračkih mesta.

Ivan Dinić/Nova S

„Veći broj ljudi nije glasalo za Vučića i to je kapital koji imamo u rukama. Sada treba da vidimo da li SNS može da formira vlast sa SPS-om u gradskoj skupštini“, rekao je on, napominjujući da će se tek videti koliko je štetan sastanak Đilasa i Vučića po odnose u koaliciji, kao i da je to pokazatelj odnosa lidera SSP-a prema ljudima sa kojima radi.

Druga stvar je, kako kaže, što je taj sastanka bio „trčanje pred rudu“ i puštanje niz vodu svih procesa za koje se zalažemo, a to je poštovanje institucija i zakona.

Prema mišljenju novinara Nemanje Rujovića verovanje u GIK i RIK je kao verovanje u Deda Mraza.

„Što se tiče ponavljanja izbora u subotu, tu je stvar jasna, opoziciono raspoloženi birači iz mnogo razloga, od koji je verovatno jedan taj što se Đilas sastao sa Vučićem, shvataju da od tog posla nema ništa. Drugi razlog je taj što su neki već pretrčali kod naprednjaka, pretpostavlja se da će drugi to takođe učiniti, a neke organizacije nisu ni pozvale ljude da glasaju za listu ‘Ajmo ljudi’ i to sve zajedno vam daje jasnu sliku“, prokomentarisao je Rujević rezultate ponovljenih izbora u Beogradu.

Više o ovome na portalu Nova.rs

Komentari (19)

Vidi sve komentare