Jovanović o Šapiću: Zaista uspeh ne doneti ništa, a dobiti titulu gradonačelnika

Beogradski izbori 20. jun 202212:43 > 15:03 13 komentara
Nikola Jovanović
N1

Direktor Centra za lokalnu samoupravu Nikola Jovanović, gostujući u emisiji N1 Studio Live, na pitanje šta se može očekivati od Šapića kao gradonačelnika, rekao je "ništa". "On je tu da mnogo ne talasa, jedno privremeno rešenje, da sprovodi ono što je već stavljeno na neke šine, a Goran Vesić nije uspeo da završi, on je tu da ovaj trend blagog pada SNS zaustavi", kaže on. Dodaje da je "zaista uspeh ne doneti ništa, a dobiti titulu gradonačelnika".

Prema njegovim rečima, Aleksandar Šapić „nije neko ko je u prethodnim godinama kandidovao bilo kakvu novu ideju ili viziju Beograda“.

„Čak ni aktuelne probleme nije komentarisao, nije išao na ono što gradonačelnik treba da ima, a to je znanje ili vizija. Njegov glavni adut je bio što je mogao da donese glasove. Na Novom Beogradu je SNS osvojila samo 82 glasa više sa Šapićem, nego na prošlim izborima bez njega. Šapić je Hudini, za 82 glasa je dobio mesto gradonačelnika. Pokazalo se da utapanjem u SNS jednostavno on ne može doneti više glasova nego što donosi Aleksandar Vučić, koji je bog i batina, koji je božanstvo, koji je izgradio kult ličnosti“, kaže on.

Dodaje da je „zaista uspeh ne doneti ništa, a dobiti titulu gradonačelnika“.

Pročitajte još

Na pitanje šta se može očekivati od Šapića kao gradonačelnika, Jovanović kaže „ništa“.

„On je tu da mnogo ne talasa, jedno privremeno rešenje, da sprovodi ono što je već stavljeno na neke šine, a Goran Vesić nije uspeo da završi, on je tu da ovaj trend blagog pada SNS zaustavi, on je privremeno rešenje, ne očekujte ništa novo. Mislim da će do ozbiljnijih promena u Beogradu doći tek na tim ponovljenim izborima“, kaže on.

Ističe da Šapića „ne potcenjuje“.

„Ja kažem da je on čovek koji je dosta radio na sebi. On je na sebi radio mnogo više nego ljudi iz vlasti i opozicije, on će zaista grebati rukama i nogama i pokazaće se da nije lak zalogaj za ovakvu opoziciju u gradskoj skupštini i van nje, ali bojim se da za dobrobit građana ništa krucijalno neće uraditi, jer ništa krucijalno nije najavio“, kaže.

Kako kaže, izbornu kampanju je nosio Vesić.

„To je bila kampanja dosta neobična, posle 8,5 godina je nosio kampanju kao da tek dolazi“, kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, „opozicija nije jača, a vlast jete slabija nego 2018. godine“.

„Sigurno je da Šapić nije birao svog zamenika sam, ali sigurno SNS nije mogla da mu nametne nekog novog Vesića. Od starta su na delu neki kompromisi. Ovo jeste ispunjenje reči date Šapiću, ali definitivno nije rešenje za Beograd“, kaže on.

Jovanović je rekao da Gorana Vesića „nećemo pamtiti ni po čemu“.

„I mislim da se po njemu ništa neće zvati. Zoran Radojičić će, nažalost, iako smo mu rekli pre četiri godine da ćemo ga podržati za neke normalne stvari, bojim se da će biti zapamćen po tome što je dozvolio da ga Vesić ponizi, da se uruši funkcija gradonačelnika, bojim se da će biti kao što sam govorio i ranije, prepoznat po tome što je četiri godine bio gradonačelnik vrapcima, a ne Beograđanima“, kaže on.

Ceo razgovor pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live: