Lider SNS: Ako opozicija bude insistirala, predložiću nove izbore u Beogradu

Beogradski izbori 17. apr 202222:31 > 23:41 69 komentara
Izbori, glasanje, izbori 2022,
TANJUG/ NENAD MIHAJLOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da, ukoliko najveća opoziciona lista u Beogradu želi da ide na prevremene gradske izbore, on će to predložiti glavnom odboru Srpske napredne stranke.

Vučić je na televiziji Pink istakao da misli da treba da protekne šest meseci, ali da je na to spreman i ranije, a predsedniku Stranke slobode i pravde (SSP) Draganu Đilasu je rekao da sami razmisle da li to žele.

Mislim da novembar nije realan, plašim se da im tada ne odgovara, trebalo bi da razmisle, a moj odgovor je suštinski da, rekao je Vučić.

POVEZANE VESTI

On je istakao da se posle sastanka sa Đilasom nije oglašavao, jer nije imao potrebu bilo kome da se pravda, dodavši da je njihov sastanak bio pristojan i da je njegov posao da prima građane, a posebno političke lidere.

„Ja sam predsednik svih građana i želeo sam da saslušam“, rekao je Vučić i dodao da svi znaju šta on misli o Đilasu, a šta Đilas o njemu.

Kako je rekao, obavestio je Đilasa da imaju većinu za Skupštinu Beograda, da je Đilas rekao da to razume, ali da je istakao pitanje legitimiteta.

„Ja nikada ne bih mogao da radim poput Bojana Pajtića, koji je držao vlast sa šest posto, to nikakvog smisla nema“, kazao je Vučić.

On je dodao da ne misli da će problem vlasti SNS biti legitimitet, ali da je, ako opozicija potegne to pitanje, spreman na nove beogradske izbore.

Istakao je da Đilas predstavlja listu koja je bila druga po snazi na izborima i da je SSP sada verovatno treća stranka po snazi u Srbiji.

Ko će u buduću vladu?

Predsednik Srbije je rekao da ne može da kaže ko će biti u budućoj Vladi Srbije, a kada izbori budu završeni održaće konsultacije sa parlamentarnim strankama, saslušati ih i predložiti mandatara.

Istakao je da veoma poštuje Socijalističku partiju Srbije i ljude koji za njih glasaju i ima veoma pristojan odnos sa predsednikom te stranke Ivicom Dačićem, koji zna sa kakvim se pritiscima suočava, jer su to zajedno prošli 2013. godine.

Vučić je rekao da je Srpska napredna stranka juče na ponovljenim izborima dobila glasove ljudi koji su 3. aprila glasali za druge stranke, ali i onih koji su shvatili ozbiljnost situacije, a veruje da nejedinstvo opozicije nije donelo više glasova SNS, jer oni koji su glasali za Borisa Tadića ili Dragana Đilasa nisu glasali za SNS, već su naprednjaci dobili glasove dela desničarskih partija.

Govoreći o radu sadašnje Vlade, rekao je da je pitao premijerku Anu Brnabić šta će sada sa Loznicom, kada je Vlada pristala da se povuče odluka o rudniku litijuma u tom kraju, a odluku je donela pod besmislenim pritiskom stranih službi, i delom naroda.

Nije tu važan samo Rio Tinto, već što smo se odrekli nečega što je naša nafta i naše zlato, zato što nekoga koga plaća Rokferel želi tako, kazao je Vučić, dodavši da možemo da iskopamo 56.000 tona litijuma, i da je cena po toni sada 76.000 dolara, a pre dve godine je bila 4.000.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare