Narodna stranka nastupa sama u Skupštini Grada, neće glasati za predsednika

Beogradski izbori 10. jun 202213:49 > 14:597 komentara
Izvor: N1

Narodna stranka Vuka Jeremića nastupiće samostalno u Skupštini Grada Beograda i neće učestvovati u glasanju za predsednika gradskog parlamenta, rekao je za N1 budući predsednik odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović.

Pročitajte još:

Pavlović je u emisiji „Studio lajv“ potvrdio da koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda više nije jedinstvena, zbog čega je Narodna stranka i odlučila da u budućem sazivu gradske skupštine nastupi samostalno. On objašnjava da Narodna stranka neće učestvovati u izboru predsednika Skupštine Grada jer ne žele da daju legitimitet „potencijalnim koalicijama za koje građani nisu glasali“.

„Zbog toga želimo da obavestimo javnost da ćemo sutrašnju sednicu, kada bude bilo glasanje za predsednika skuopštine, napustiti i pozivamo sve iskrene opozicione odborničke grupe da to učine, kako bi se videlo koliko odbornika ima vlast i čiji su ti glasovi koji idu preko 56 odbornika“, rekao je Pavlović.

On objašnjava da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije odlučio da li će uvesti sankcije Rusiji, a ta odluka, kako kaže, utiče na to ko će biti koalicioni partner SNS

„Zato se režim odlučio da na sutrašnjoj sednici izabere rukovodstvo, a odluka o izboru gradonačelnika i gradskog veća nije doneta. Isključivo jer se još ne zna ko će biti partner SNS“, kaže gost „Studija lajv“.

Pavlović objašnjava da se sutra ispunjava samo formalni uslov da se gradska skupština konstituiše u roku od 30 dana od dana kada su dodeljeni mandati, što je bilo 13. maja.

Sednica na kojoj se biraju gradonačelnik i gradsko veće trebalo bi da se održi do 30 dana od konstituisanja gradskog parlamenta, a ako se to ne učini ide se na privremenu upravu, objašnjava Pavlović.

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas misli da će rok trajanja Skupštine Grada biti oročen na šest meseci kada će se održati novi beogradski izbori.

Pavlović ocenjuje da su ponovljeni izbori „dimna zavesa“ i razlog zašto je, između ostalog, došlo do razlaza u koaliciji Ujedinjeni za pobedu Beograda.

On ocenjuje da je sastanak Đilasa i Vučića povodom ponovljenih beogradskih izbora poslužio da se „spuste tenzije oko eventualnog izlaska građana na ulice zbog nezadovoljstva izbornim rezultatima“.

„Vreme je pokazalo da je taj razgovor samo podigao tenzije, doveo do nepoverenja u koaliciji i građana prema opoziciji“, napominje Pavlović.

Komentari

Vaš komentar