Narodna stranka najavila žalbu sudu – traži poništavanje izbora gradonačelnika

Beogradski izbori 23. jun 202211:21 > 12:18 6 komentara
Narodna stranka

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda podneće žalbu Upravnom sudu tražeći poništavanje odluka o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća zbog, kako su rekli, "nezakonitosti i nepravilnosti koje su se desile na sednici 20. juna ove godine".

Kako je na konferenciji za novinare rekao šef odborničke grupe Narodne stranke Miloš Pavlović, stranka smatra da su odluke o potvrđivanju mandata i o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća donete povredom odredaba Zakona o lokalnim izborim, bez kvoruma i da su samim tim nezakonite.

„Članom 72. Zakona o lokalnim izborim propisano da mandat odborniku počinje kad skupština donese odluku o njegovom potvrđivanju, i da odbornik koji stupa na dužnost ne može da učestvuje u glasanju na sednici na kojoj se tek potvrđuje njegov mandat“, rekao je Pavlović.

Povezana vest

On je dodao da je u konkretnom slučaju za izbor Aleksandra Šapića glasalo 47, a ne 57 odbornika što nije dovoljno, prema poslovniku.

Odbornici su apelovali na Upravni sud da shvati ozbiljnost situacije i da što pre odluči, jer funkcioneri grada potpisuju važne odluke, a one bi bile bez pravnog dejstva ukoliko je izbor nezakonit.

Pavlović je dodao da je ovakvu praksu potvrđivanja mandata skupština imala i ranije, ali je tada vladajuća većina bila brojnija i kvorum nije doveden u pitanje.

Odbornici Narodne stranke rekli su novinarima da je u ovom slučaju novi mandat svakom odborniku trebalo da bude potvrđen „jedan po jedan“, da bi sve bilo po zakonu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare