Pavlović (Narodna stranka): Šapić izabran na nezakonit način, nije bilo kvoruma

Beogradski izbori 24. jun 202218:30 3 komentara
N1

Odbornička grupa Narodne stranke u Skupštini grada Beograda podneće žalbu Upravnom sudu, tražeći poništavanje odluka o izboru gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i članova Gradskog veća zbog, kako navodi njen šef Miloš Pavlović, nezakonitosti i nepravilnosti koje su se desile na sednici 20. juna ove godine, zbog čega smatra da je gradonačelnik Aleksandar Šapić izabran na nezakonit način, jer nije bilo kvoruma.

Pavlović pojašnjava u Danu uživo na TV N1 da Upravni sud ima zakonsku obavezu da donese odluku u roku od 30 dana od kada primi žalbu, ali dodaje da „ne očekujemo da odluka bude u roku, i zato ćemo iskoristiti i druga pravna sredstva“.

Povezane vesti

Upitan o kojim sredstvima se radi, on kaže da će podneti tužbu Upravnom sudu.

„Imamo pravo po Zakonu o lokalnoj samoupravi da tražimo od Vlade Srbije da akt jedinice lokalne samouprave stavi van snage, imajući u vidu da se radi o nezakonitom aktu odnosno o nezakonitom izboru gradonačelnika“, navodi Pavlović i dodaje da je odluka o izboru gradonačelnika, njegovog zamenika i članova Gradskog veća doneta bez kvoruma.

Naime, kako dodaje, članom 72. Zakona o lokalnim izborima propisano je da mandat odborniku počinje kad skupština donese odluku o njegovom potvrđivanju, i da odbornik koji stupa na dužnost ne može da učestvuje u glasanju na sednici na kojoj se tek potvrđuje njegov mandat.

„Mi smo imali na izglasavanju 15 mandata za nove odbornike koji stupaju na mesto odbornika koji su podneli ostavku, od njih je 10 iz redova vladajuće koalicije, od čega osam iz SNS i dva iz SPS. Oni su odluku o izboru gradonačelnika doneli sa 57, a u stvari sa 47, jer tih 10 odbornika nije moglo da učestvuje u potvrđivanju svog mandata i nije moglo da glasa za izbor gradonačelnika“, ukazuje Pavlović i dodaje da je „10 mandata sporno, nisu počeli da teku u skladu sa zakonom i samim tim Šapić nije zakonito izabran“.

Navodi da poslovnik Skupštine grada kaže da je za donošenje odluke o izboru gradonačelnika potrebna većina od izabranih odbornika, „mi imamo 110 u skupštini, dakle potrebno je 56 odbornika da glasa“.

„Za njega je glasalo 47, a ne 57 kako oni kažu“, ističe Pavlović i dodaje da „mi moramo kao političke stranke da iscrpimo sva pravna sredstava da zaštitimo izbornu volju Beograđana“.

Na pitanje da li sarađuju sa ostalima iz opozicije, kaže da se dogovaraju i pre i u toku sednice, a činiće to i dalje, u zavisnosti od svake konkretne situacije.

Apeluje na Upravni sud da što pre donese odluku, a na pitanje šta će biti ako se utvrdi da je izbor Šapića nezakonit, kaže: „Imali bi onda nove gradske izbore“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare