Ponavljanje izbora 16. aprila ipak može da utiče na konačne rezultate

Beogradski izbori 12. apr 202215:06 > 16:22 45 komentara
izbori srbija
REUTERS/Zorana Jevtic

Ponavljanje izbora za odbornike Skupštine grada Beograda na još dva biračka mesta, kojih je sada ukupno šest, može da utiče na konačne rezultate jer lista „Ajmo ljudi“ ipak ima teorijsku šansu da pređe cenzus i osvoji najmanje tri odbornička mandata.

Na šest biračkih mesta u Beogradu na kojima je Gradska izborna komisija zbog nepravilnosti poništila glasanje upisana su ukupno 8.643 birača, a na izbore 3. aprila izašlo je 4.710 glasača.

Povezane vesti:

Opozicione liste Ujedinjeni za pobedu Beograda, Moramo, NADA i Dveri dobile su zajedno 2.102 glasa na tim biračkim mestima, a odranije je poznato da listi „Ajmo ljudi“ za prelazak cenzusa od tri odsto nedostaje između 1.500 i 2.000 glasova. Lista koju predvodi Duško Vujošević mogla bi, dakle, da „preskoči“ cenzus samo ukoliko bi maltene svi birači tih opozicionih stranaka izašli na ponovljene izbore i prihvatili poziv lidera opozicije da ovog puta svoj glas daju listi „Ajmo ljudi“.

Treba napomenuti da ne postoji mogućnost da neka od opozicionih lista padne ispod cenzusa, a tu se pre svega misli na Dveri, koje su prema preliminarnim rezultatima gradskih izbora osvojile 3,4 odsto glasova. Na šest biračkih mesta na kojima će izbori biti ponovljeni Dveri su dobile 156 glasova, koje mogu da „poklone“ listi „Ajmo ljudi“ bez bojazni da će tako ugroziti svoj rezultat.

Liste Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije dobile su zajedno na tih šest biračkih mesta 2.022 glasa, a ostatak od 478 glasova osvojile su liste čiji birači na ponovljenim izborima sasvim izvesno neće glasati za koaliciju koju predvode Boris Tadić i Duško Vujošević – Srpska radikalna stranka, Zavetnici, Suverenisti, Grupa građana Nemanja Šarović i Ruski manjinski savez.

Čeka se Upravni sud, rok 72 sata od prijema žalbe

Član Gradske izborne komisije ispred koalicije Moramo Dragan Maravić kaže za portal N1 da se čekaju odluke Upravnog suda po svim žalbama, tako da biračkih mesta na kojima se ponavlja glasanje može biti mnogo više od potvrđenih šest.

„Upravni sud ima rok od 72 sata da donese odluku o žalbama, a to će biti najkasnije u četvrtak, kada ćemo definitivno znati na koliko mesta će 16. aprila biti ponovljeni izbori. Treba da završimo ono što smo počeli, da vidimo koji su konačni rezultati izbora i na osnovu njih kakva je raspodela mandata. Onda, ko god može nek proba da formira gradsku vlast. Ako to niko ne uspe, raspisuju se novi izbori“, zaključuje Maravić.

Podsetimo, ukoliko bi nakon ponovljenih izbora 16. aprila lista „Ajmo ljudi“ prešla cenzus od tri odsto, dobila bi barem tri mesta u odborničkim klupama, a najveću štetu pretrpela bi lista SNS – ostala bi bez dva mandata, pa bi imala 46. Jedan mandat izgubila bi i koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda, kojoj bi u tom slučaju ostalo 25 odborničkih mesta.

Epilog takvog scenarija bio bi sledeći: SNS i SPS imali bi zajedno 54 mandata, dok bi opozicija došla do broja od 56, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti. Ipak, postizborne kalkulacije i mogućnost da neke od opozicionih partija podrže vladajuće stranke, ne garantuju promenu vlasti u Beogradu čak i ukoliko bi opozicija nakon ponovljenih izbora imala većinu u gradskom parlamentu.

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari (45)

Vidi sve komentare