Ponavljanje izbora na četiri mesta nedovoljno da lista „Ajmo ljudi“ pređe cenzus

N1

Na četiri biračka mesta u Beogradu, na kojima je po saznanjima CeSID-a poništeno glasanje na izborima za gradske odbornike, upisana su ukupno 5.804 birača, a na izbore održane 3. aprila izašlo je 3.050 glasača.

Opozicione liste Ujedinjeni za pobedu Beograda, Moramo, NADA i Dveri dobile su zajedno 1.275 glasova na tim biračkim mestima, a odranije je poznato da listi „Ajmo ljudi“, koja je na ta četiri biračka mesta osvojila 80 glasova, za prelazak cenzusa od tri odsto nedostaje između 1.500 i 2.000 glasova.

Povezane vesti:

To praktično znači da bi lista koju predvodi Duško Vujošević ostala ispod cenzusa čak i kada bi svi birači tih opozicionih stranaka izašli na ponovljene izbore i svoj glas dali listi „Ajmo ljudi“. A koliko je realno da se pozivu opozicije odazovu birači koji nisu izašli ni na izbore 3. aprila – iluzorno je i komentarisati.

Liste Srpske napredne stranke i Socijalističke partije Srbije dobile su zajedno na ta četiri biračka mesta 1.382 glasa, a ostatak od 393 glasa osvojile su liste čiji birači na ponovljenim izborima sasvim izvesno neće glasati za koaliciju koju predvode Boris Tadić i Duško Vujošević – Srpska radikalna stranka, Zavetnici, Suverenisti, Grupa građana Nemanja Šarović i Ruski manjinski savez.

Podsetimo, ukoliko bi nakon ponovljenih izbora na jednom broju biračkih mesta lista „Ajmo ljudi“ prešla cenzus od tri odsto, dobila bi tri mesta u odborničkim klupama, a najveću štetu pretrpela bi lista SNS – ostala bi bez dva mandata, pa bi imala 46. Jedan mandat izgubila bi i koalicija Ujedinjeni za pobedu Beograda, kojoj bi u tom slučaju ostalo 25 odborničkih mesta.

Epilog takvog scenarija bio bi sledeći: SNS i SPS imali bi zajedno 54 mandata, dok bi opozicija došla do broja od 56, koliko je neophodno za formiranje gradske vlasti.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.