Šapić na pitanje N1 o rezultatima izbora: Pa zamislite da sam bio preko puta SNS

Na pitanje N1 da li se oseća odgovornim što je SNS ovoga puta osvojila manje glasova nego prošli put u Beogradu, Šapić je odgovorio sa - "pa, zamislite šta bi bilo da sam bio preko puta SNS".

Upitan da li mu smeta tesna većina s kojom je izabran, a i mogućnost da bude na mestu gradonačelnika samo nekoliko meseci, odgovorio je:

„Vi znate nešto što ja ne znam – što se tiče gradonačelnika nekoliko meseci, to ćemo videti. Predsednik Vučić je uzeo na sebe da komunicira sa javnosti i mislim da je dao jasna objašnjenja od čega će to zavisiti. On jako dobro zna šta ja mislim o tome, ja ne želim da ulazim u kakofoniju ideja o tome i da dodatno pričam. Ja preuzimam na sebe vođenje grada i svega onoga što se bude dešavalo u periodu ispred nas. Koliko će to da bude – tri, šest ili devet meseci, godinu dana ili četiri godine, pokazaće vreme. Svaki ozbiljan političar mora da bude spreman u svakom momentu da izmeri svoje poverenje, što se građana tiče. Da li se osećam odgovornim? Pa, zamislite šta bi bilo da sam bio preko puta SNS. Tesna većina od 57, a komotna većina je bila od 58, kada je Dragan Đilas vladao Beogradom…“

N1: Pa i vi ste vladali s njim…

„Pa ja kažem, tada je bila komotna većina“

N1: Ne znam ko je tada rekao komotna većina…

„Niko tada nije potencirao termin tesna“, naveo je Šapić.

Novoizabrani gradonačelnik Beograda je, nakon glasanja, pročitao govor koji je spremio i naveo da želi da Beograd bude zdraviji, humaniji, funkcionalniji, da bude grad šampion. Nemam problem sa dužinom mandata, vidim da se o tome priča, jer se u ovom poslu vreme ne računa minutima, satima, danima i mesecima, nego onim što čovek uradi i ostavi iza sebe, rekao je. Naveo je da tokom svoje političke karijere, za razliku od drugih, nikad nije krio da je težio ovom mestu: „Za njega se obučavao, borio, žrtvovao, dokazivao“.

„Želim prvo da zahvalim svim našim sugrađanima koji su glasali za našu listu, da obećam ću učiniti sve da njihovo poverenje ne prokockam, da ga svojim radom opravdam i da ih ni na  jedan način ne razočaram. Hoću da pozdravim sve one koji nisu glasali za nas, ali su izašli na izbore i pokazali da im je stalo do toga ko će ovim gradom upravljati. Želim da poručim da ću se jednako boriti za interese svih Beograđana i da je moja obaveza da budem pravedan gradonačelnik – bez obzira na političku, nacionalnu ili bilo kakvu pripadnost“, rekao je, obraćajući se odbornicima.

Povezano:

Zahvalio je onima koji su za njega glasali u Skupštini i omogućili mu, kako kaže, čast da bude prvi među jednakima, ali i obavezu da Grad bude humaniji, zeleniji, lepši, zdraviji, funkcionalniji… „Uz zahvalnost, želeo bih danas na jedan, prilično simboličan način postavim dnevni red sa jednom tačkom – tačkom koja mora biti iznad svih nas i koju nikada ne smemo smetnuti s uma. Ta tačka se zove Beograd. To je nešto s čim ćemo mi u narednom periodu da živimo, slažemo se i ne slažemo, ali da je ona ta (tačka) koja spaja sve sličnosti i razlike među nama“, rekao je Šapić.

Kako je rekao za sebe – jedan je od onih koji su se, baveći se sportom, stalno takmičili. Težio sam ceo svoj život da budem prvi, pravi i najbolji i da nikad ne odustanem od zadatog cilja, a to želim i ovom gradu, rekao je. Želim ono što Beograd oduvek i jeste – grad pobednik, grad koji se bori, koji nikad, ni po koju cenu, od konačne pobede nikad ne odustaje, želim grad najbolji od svih, želim pravog šampiona, rekao je Šapić.

Ako ste i vi zbog toga ovde, onda imamo još jednu zajedničku tačku, kazao je odbornicima. Ako želimo da taj rad bude plodonosan, to podrazumeva mnogo odricanja, posvećenosti, podnošenja velike žrtve, rekao je, navodeći da nijednog trenutka ne treba odustati. Kaže da je poznat kao osoba koja nikad nije odustajala. „Čak i onda kada je izgledalo da jesam, ja u stvari nisam. Samo sam menjao oblike borbe“, naveo je i dodao da je takav bio i da će takav ostati i ubuduće, „jer drugačije ne zna“.

Tokom svoje političke karijere nisam nikad krio da sam težio ovom mestu, za razliku od drugih – za njega se obučavao, borio, žrtvovao, dokazivao, rekao je Šapić. Pokušaću sve da ovaj grad pobedi – bude bolji, lepši i jači, dodao je. Siguran je da će tako biti „bez obzira na političku cenu koju mogu da platim“.

Nemam problem sa dužinom mandata, jer se u ovom poslu vreme ne računa minutima, satima, danima i mesecima, nego onim što čovek uradi i ostavi iza sebe, rekao je, podsećajući da je Filipu Filipoviću bio dovoljan jedna dan da uđe u istoriju.

Navodi da je rođen u Beogradu, da su mu tu i deca rođena, da zna i Vračar i Borču i Dorćol i Marinkovu Baru, kao i to „šta je usko u centru, a šta preširoko na mom Novom Beogradu“. Dodao je da poznaje košavu, da zna za vinčaske početke, za Rimljane, Kelte, Turke, i „sve ono što je „ovaj grad u svojoj dugoj i slavnoj istoriji prolazio“ i da isto tako zna „da je iz svega izlazio veći i jači“.

Vreme koje živimo i sve krize koje proživljavamo – ratne, ekonomske, političke – svakako nije nešto što bi trebalo da nas uplaši, pred čim bi trebalo da ustuknemo ili da se povučemo, jer mi ovde jesmo da odgovorimo velikim i teškim zadacima, kazao je. S druge strane, takvo vreme će nas ograničiti i usporiti, što ne zavisi od nas, rekao je i dodao da će pitanje grejanja, snabdevanja energenata i javnog prevoza biti glavno i da će gradske komunalne ustanove morati da rade više i bolje. Dobili smo mandat za rad i za trud, rekao je, obraćajući se članovima SNS.

Na kraju je i pohvalio Vučića, nazvavši ga „prvim ideologom i utemeljivačem nove srpske politike i tvorcem savremene Srbije“ – „Srbije koja je ponosna, ali ne i gorda“, koja je otvorena i spremna svakome da pomogne, ali koja pre svega brine o sebi i svom narodu, „koja vraća davno izgubljeni identitet“, koja je „garant stabilnosti i mira na balkanskom prostoru“.

Sednicu i reakcije na izbor možete da pratite u našem blogu uživo.