Turajlić o Staniću: Pitanje za koaliciju NADA – kako promakne takva biografija

Beogradski izbori 13. jun 202209:15 > 09:16 komentara
Srbijanka Turajlić
N1

Profesorka Univerziteta u Beogradu u penziji Srbijanka Turajlić izjavila je u Novom danu, govoreći o samostalnom odborniku Vuku Staniću, koji je glasao za predsednika Skupštine grada Beograda, a potom poručio vlasti da ga "ne zaborave", da je to "jedna beskrajno zanimljiva rečenica". "Pitanje za one koji su ga stavili na listu je da li je moguće da vi u toj meri nekritički sastavljate liste da vam promakne takva biografija. Onda se i pitate kako je moguće da vi takvog čoveka stavite na listu, to je pitanje za koaliciju NADA, da li je neko gledao šta se tu dešava", kaže ona.

Na pitanje o budućem gradonačelniku Beograda, Turajlić kaže da je to „potpuno nebitno“.

„Može da bude zanimljivo sa aspekta da li su prevarili Vesića, rat između Šapića i Vesića, ali Beograd će biti vođen onako kako Vučić bude zamislio da će da se vodi, ko će da ga vodi, to je apsolutno nebitno“, kaže ona.

Govoreći o samostalnom odborniku Vuku Staniću, koji je glasao za predsednika Skupštine grada Beograda, a potom poručio vlasti da ga „ne zaborave“, Turajlić kaže da je to „jedna beskrajno zanimljiva rečenica“.

Pročitajte još

„Gde ja imam utisak da čovek nije ni shvatio, ili je možda i shvatio, pa je tu poruku hteo da prenese naglas – nemojte zaboraviti šta sam ja za vas učinio. Pitanje za one koji su ga stavili na listu je da li je moguće da vi u toj meri nekritički sastavljate liste da vam promakne takva biografija. Onda se i pitate kako je moguće da vi takvog čoveka stavite na listu, to je pitanje za koaliciju NADA, da li je neko gledao šta se tu dešava“, kaže ona.

Kaže da trenutno definitivno nije bilo trojanskog konja u opoziciji.

„Kažem trenutno zato što ne znam kako će se stvari odvijati, na ovoj sednici niko nije igrao ulogu trojanskog konja. Ja sam gledala prenos, slažem se sa svim do sada izrečenim utiscima da je to bilo vrlo dobro, da su se opozicioni odbornici dobro držali, moj šampion sa sednice je gospodin Lazovič koji je vešto i efektno prozvao sve iz bivše vlasti koji su preletači u SNS, mislim da je to bilo jako efektno, u svakom slučaju svi govornici iz opozicije su bili vrlo pristojni, rečiti, stavili do znanja gde su, moj utisak je bio pristojan“, kaže ona.

Istakla je da za gest profesora Vladete Jankovića, koji je odbio da predsedava sednicom i vratio odbornički mandat, ima „puno razumevanja“.

„Mislim da on na bazi svega što je učinio i u ovoj kampanji ima puno pravo na jedan takav gest, ako on misli da je to čuvanje dostojanstva, za njega očigledno jeste. Nemam baš nikakav problem s tim“, kaže ona.

Komentarišući parlamentarne izbore, čekanje konačnih rezultata i vlade, kaže da smo, „ako je pamćenje ne vara, i prošlu vladu, koja je bila više nego evidentna čekali beskrajno dugo“.

„Ja mislim da Vučič voli da se igra sa ljudima svojim, pošto je među njima nervoza ko će ući u vladu. On se igra sa nama poslednjih 10 godina, on živi u nekom svom svetu u kome je on sebi najvažniji, najpametniji, najsposobniji, mi smo igračke koje je neko stavio u njegov pesak, da bi on mogao da ih pomera. Srbiji se zato to i dešava, zato što ima čoveka koji se igra u pesku, umesto da vodi državu“, kaže ona.

Osvrnula se i na EU, kao i na nove rokove za ulazak Srbije.

„Tu ima dve stvari, jedan niz ljudi je probao to da razdvoji u nekom momentu, na temu evropeizacije, Srbija se kao opredelila da ide u Uniju, ali Srbija se nikad ozbiljno nije opredelila da zaista evropeizuje sebe, postoji nekakav niz pravila koji mi nikad nismo usvoijili, računajući da ćemo biti bitni Evropi, pa će oni da nas prime, a ne zna se zašto. Tačno je da su neke zemlje ušle u Uniju iako nisu ispunule standarde koje nismo ni mi, ali su očigledno bile zanimljive nekome. Da smo mi ispunili sve te norme, nama bi život bio daleko bolji i prijatniji, bili ili ne bili u EU, pitanje Unije bi bilo akademsko pitanje“, kaže ona.

Kako je rekla, „nama je uvek neko kriv za nešto što nam se dešava, a onda tražimo i spasioca“.

„Vi da biste ušli u neki prostor morate da obujete papuče, onda bi 20 godina sedite ispred, ljutite se što neće da vas puste, a ne obuvate papuče“, kaže ona.