BIRODI: REM nam uskratio pravo na pristup informacijama od javnog značaja

Izbori 2022 23. mar 202223:01 1 komentar
N1

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) saopštio je da je dobio odgovor od Regulatornog tela za elektronske medije (REM), koji je potpisala predsednica Saveta REM-a, Olivera Zekić, u kome je, kako navode, obavešten da se svi podaci o izbornim monitorinzima pružalaca medijskih usluga tokom predizborne kampanje i analize političkog pluralizma, a koje je BIRODI tražio, nalaze u izveštajima REM-a.

Kako se dodaje, tvakvim odgovorom, REM je po drugi put u protekle dve godine odbio da postupi u skladu sa Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, koji REM obavezuje da po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja podnosiocu dostavi podatke u mašinski čitljivom formatu.

„Što je svojom odlukom potvrdio i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti u žalbi na prethodno odbijen zahtev BIRODI-ja upućen po istoj pravnoj stvari REM-u, da dostavi tražene informacije u formi baze podataka u mašinski čitljivom formatu. Tada je REM dao drugačije obrazloženje, da nema tehničke mogućnosti da podatke dostavi u mašinski čitljvom formatu. Pozivamo REM da ispuni svoje zakonske obaveze i BIRODI, odnosno javnosti dostavi tražene podatke u mašinski čitljivom formatu postavljajući ih na sajt otvorenih podataka Vlade Srbije“, navodi BIRODI u saopštenju.

Savet Regulatornog tela za elektronske medije objavio je četvrti presek praćenja toka izborne kampanje o zastupljenosti učesnika, od 15. februara do 13. marta.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare