Blagojević: Teško da će Dačić biti premijer, to bi bila loša poruka EU

Izbori 2022 06. apr 202213:37 > 14:57 19 komentara
N1

Postavljanje Ivice Dačića, koga svi smatraju pro-ruskim političarem, na čelo vlade poremetilo bi odnose u Srbiji i vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, smatra dugogodišnji dopisnik agencije Beta iz Brisela, Dragan Blagojević.

Pročitajte još:

„Dolazak na čelo vlade nekoga ko je potpuno pro-ruski opredeljen, u ovoj situaciji rata… Objektivna činjenica je da je u ovoj situaciji teško verovati da bi Dačić mogao biti premijer sa ovakvim političkim profilom i programom“, rekao je Blagojević u emisiji Studio Live na N1.

On kaže da bi to bi bila „loša poruka ljudima u EU“, koji su saopštili da Srbiju „ostavljaju na miru“ da se postepeno usalgasi sa spoljnom politikom Unije.

Blagojević smatra da je realno da Srbija to i učini, dodajući da nema nikakve sumnje da je ukrajinski rat „veliki kamen oko vrata mnogim zemljama“.

Na pitanje o izbornom uspehu desno orijentisanih partija u Srbiji, kaže da u Briselu malo ljudi želi da priča o tome, ali da smatraju da je ukrajinska kriza dosta uticala na parlamentarne izbore u Srbiji.

Komentarišući saopštenje visokog predstavnika EU Žozepa Borela i komesara za proširenje Olivera Varheljija, Blagojević kaže da su oni jasno kazali da Srbija treba postepeno da usaglasi svoju politiku sa odlukama i sankcijama EU kad je u pitanju Rusija.

„Tu nema prečice, niti se gura Srbija da to odmah uradi, jer kad bi uradila, šta bi bilo?“ kaže Blagojević.

Prema njegovim rečima, izborne nepravilnosti koje su spomenuli ova dvojica zvaničnika EU nisu za njih u prvom planu.

Oni smatraju ključnim da se sada možda zaista krene u sprovođenje ključnih reformi u vladavini prava, kaže dopisnik Bete i dodaje da su se usled rata u Ukrajini pojavile poruke da Zapadni Balkan ne treba prepustiti uticaju Rusije i Kine.

„Ne vidimo ništa opipljivije što bi govorilo da Zapadni Balkan može računati na brži ulazak u EU“, rekao je Blagojević.

Pogledajte gostovanje u emisiji N1 Studio Live:

Komentari (19)

Vidi sve komentare