CRTA: Od 24. marta zabranjena funkcionerska kampanja, Vučić „završava otvaranja“

Izbori 2022 19. mar 202212:4612 komentara
Izvor: Tanjug/Nenad Mihajlović

Šef Pravnog tima CRTA Pavle Dimitrijević izjavio je FoNetu da od 24. marta počinje da teče rok od 10 dana u kojem je zabranjena funkcionerska kampanja, kada je medijima zabranjeno da izveštavaju o otvaranju objekata i infrastrukturnih radova u kojima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati na izbornim listama. Vučić najavljuje povlačenje iz javnosti...

Izmene zakona o elektronskim medijima tačno pominju rok od 10 dana, od 24. marta do 2. aprila u kojem važi zabrana izveštavanja sa takvih događaja, rekao je Dimitrijević i naveo da se može izveštavati o aktivnostima funkcionera koji nisu kandidati za neku od funkcija na izborima.

Dimitrijević podseća da po Zakonu o izboru narodnih poslanika regulisano vreme izborne tišine, koja se sada poklapa sa ovom zabranom funkcionerske kampanje, „pa ćemo 1. i 2. aprila biti pod duplom zabranom“.

Zabrana funkcionerske kampanje tiče isključivo otvaranja fabrika, objekata, škola, infrastrukturnih radova, dok bilo kakve druge protokolarne aktivnosti javnih funkcionera – posete iz inostranstva ili dodela odlikovanja ne potpadaju pod ovu zabranu, predočio je Dimitrijević.

On dodaje da je Regulatorno telo za elektronske medije (REM) to koje će kontrolisati da li mediji poštuju ovu zabranu i od sankcija mogu izricati opomenu, upozorenje ili privremenu zabranu emitovanja programa.

Prema rečima Dimitrijevića, REM ima mogućnost i oduzimanje dozvole za emitovanje programa.

U javnosti već dugo imamo diskusiju da li u eri društvenih mreža izborna tišina ima efekta, ali ovde se radi o elektronskim medijima i samo je REM nadležan da prati i izriče kasne onima koji ne poštuju tu odredbu zakona, ponovio je on.

Privremeno nadzorno telo, formirano za ove izbore kako bi pratilo izveštavanje medija u kampanji, nema nikakve ovlasti u smislu izricanja kaznenih odredbi, ali može da upozori REM na pojedine slučajeve kršenja zakona i reaguje, objasnio je Dimitrijević.

Kada je reč o funkcionerima, dodaje Dimitrijević, oni su vezani odredbama Zakona o Agenciji za sprečavanje korupcije koje predviđaju da ne mgu koristiti javnu funkciju za promociju stranačkih interesa i posmatračka misija CRTA, ali i građani mogu Agenciji podneti prijavu ukoliko prekrše zakon.

Mislim da je dovoljno vremema prošlo od usvajanja zakona i verujem da su mediji i funkcioneri upoznati s aonim što ih očekuje, rekao je Dimitrijević.

Ukoliko ima nejasnoća, REM je adresa da ih pojasni, a dobro je da se unapred govori o ovome, jer do 24. marta još ima vremena da se mediji i funkcioneri pripreme. Mi ćemo, kao posmatračka misija CRTA, pratiti koliko se zabrana funkcionerske kampanje poštuje, zaključio je Dimitrijević.

„Skloniću se na 13-14 dana“

„Još sutra imamo da potpišemo ugovor sa Kinezima, radimo Sjenicu, Ivanjicu, put Arilje-Požega, počinjemo da gradimo i velike škole u Sjenici i Pazaru, i više se neću pojavljivati na bilo kakvim otvaranjima ili bilo čemu“, izjavio je predsednik Srbije i predsednički kandidat SNS Aleksandar Vučić tokom putovanja brzim vozom do Novog Sada.

Vučić je novinarima, u direktnom prenosu na TV Pink rekao da će se „u potpunosti skloniti na 13 – 14 dana do izbora, što nikada nijedan predstavnik vlasti nikada nije uradio“.

„Pojavljivaću se samo na političkim skupovima, da ne bi (opozicija) kukali kako su izgubili zbog ne znam čega. Imaju priliku da pobede, a da li će – to ćemo videti“, rekao je Vučić.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar