Đilas: Vučić pominjao mart i decembar kao mogući termin novih izbora

Izbori 2022 13. apr 202222:05 31 komentara
N1

Predsednik Stranke slobode i pravde Dragan Đilas izjavio je da, što se tiče njegove stranke, rezultati izbora u Beogradu su poznati i Beograđani su jasno rekli da su za promenu vlasti, ali je naveo i da je predsednik Srbije Aleksandar Vućić pominjao mart i decembar kao mogućnost da se održe novi izbori.

„Bez obzira što tražimo ponavljanje izbora na 100 i nešto mesta, ukoliko te opozicione stranke nisu opozicija, SNS može da napravi vlast sa SPS-om. S obzirom da nisam čovek koji čeka da mu nebo padne na glavu, ja sam rekao da bi ta vlast bila bez legitimiteta, a podsećam da smo prvi rekli da je odnos u Skupštini Beograda 55:55“, rekao je Đilas za Njuzmaks adria.

On je dodao da nisu svi iz koalicije Ujedinjenih osudili njegov odlazak na sastanak sa Vučićem, već da postoje i oni koji su taj postupak razumeli.

POVEZANE VESTI:

Upitan zašto se nije konsultovao sa kolegama u opoziciji, odgovara da je imao mandat da na televiziji kaže da su za ponavljanje izbora.

„Ako već kažem da to rešenje zavisi od Vučića, onda je logično da sa njim o tome razgovaram. Sve ostalo što se pravi u ovim špijunskim filmovima i teorijama zavere nije istina“, ukazuje Đilas.

„Film, snimljen po scenariju u kom se čeka odgovor institucija koje je Vučić razorio, a onda se nakon odgovora vlast formira sa strankama za koje se juče tvrdilo da su lažna opozicija, ne može da ima srećan kraj“, objasnio je on.

Postoje dva načina da se ovo reši – jedan je da formiraju vlast koja je nelegitimna, a drugi da se nađe političko rešenje, a to su novi izbori do kraja ove godine, ponovio je Đilas.

Upitan da li je sastanak imao sa predsednikom Republike ili Srpske napredne stranke, odgovorio je da je Vučić i jedno i drugo, te da je otišao u Predsedništvo, a ne u štab SNS-a na Novom Beogradu, jer je tamo pozvan.

Očekuje da vidi da li će SNS i Vučić uraditi nešto da se smiri tenzije, a SNS ima odgovornost da promeni retoriku prema opoziciji, kao i da televiziji sa nacionalnom frekvencijom treba da omoguće drugačije mišljenje, rekao je predsednik SSP.

Na sastanku je kao mesec za održavanje novih izbora Vučić spominjao mart i decembar, otkriva on i dodaje da je za njega najbolje da izbori budu ove godine.

„Nemojte da pričamo o raspadu opozicije, jer se ona nikada do kraja nije ujedinila. Ja sam to dva puta pokušavao, jednom kroz Savez za Srbiju i drugi put kada sam tražio da svi budemo na jednoj listi. Po našem sporazumu biće više poslaničkih klubova u Skupštini, svako će imati priliku da svoju politiku predstavi građanima i da je kandiduje“, rekao je Đilas.

Za navode predsednika Narodne stranke Vuka Jeremića da bi Vučićevo prihvatanje Đilasovog predloga značilo tehničku koaliciju SNS-a i SSP-a, Đilas je rekao da nema kapaciteta da svojim mozgom shvati tu umotvorinu, jer ne vidi kako su sa SNS-om u koaliciji ako traži nove izbore.

Na pitanje da li su on i Vučić pod pritiskom zapadnog faktora da smanje tenzije, Đilas je rekao da nema kontakt „sa tim faktorom i da neće u vlast sa SNS-om“.

Sve vesti o izborima pročitajte na stranici IZBORI 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare