Gligorijević: Ne vidim zašto opozicija u Beogradu ne bi bila zajedno

Izbori 2022 17. apr 202210:31 > 10:533 komentara
N1

Novinarka Vremena Jovana Gligorijević kaže da ako lista "Ajmo ljudi" pređe cenzus, ne vidi razlog zašto opozicija u Beogradu ne bi bila zajedno. "Ne vidim šta je problem da se na jednom nivou slože i dogovore, a potom nakon formiranja vlasti nek svako glasa po savesti", rekla je Gligorijević.

Kako je rekla, ne misli da je opozcija od ponovljenih izbora očekivala nemoguće, kao i da su optužbe o nepravilnostima bile neosnovane.

„Izborni dan još traje. Javnost je umorna, kao cenkanje na pijaci pa pokušavate da spustite cenu. Kada sve ovo što se događa na dnevnom nivou prođe, ono čega ćemo se sećati sa izbora je povratak opozicije u parlament i više različitih mišljenja u Skupštini. Postojala je šansa da SNS ne pobedi u Beogradu, to se nije dogodilo, ostaje činjenica da je Vučić najbolje prošao na predsedničkim izborima, ali je najslabiji u Beogradu. Očigledno je da postoji odrđeni deo birača sa kojima treba raditi i sve to može da bude baza za neke sledeće izbore“, rekla je novinarka Vremena.

POVEZANE VESTI:

Kada je reč o kupovini glasova i pritiscima na birače, Gligorijević smatra da se to ne dešava na dan izbora, već se „završava mnogo pre“.

„Imali smo svedočenja birača čiji su glasovi kupljeni. Ključ problema su RIK i GIK, naravno da vladajuća većina ima većinu članova, imali smo danima svedočenja Zorana Alimpića koji je član GIK-a i pričao je o ozbiljnom ometanju opozcije u GIK-u da bilo kako reaguje“, dodaje.

Jovana Gligorijević je komentarisala i razgovor Vučića i lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa.

„Kada je reč o sastanku, prvo što njh dvojica razgovaraju, nismo mi ni društvo ni politička scena odavno takvi da držimo do procedura. I formalno gledano, kada vidite predsednika i lidera jedne opozicione stranke, zaista može da se pita otkud to. Ali mi pričamo o Vučiću i Đilasu i kad tako postavimo stvari ima smisla da Vučić kao vladajuća figura režima i Đilas sednu da razgovaraju. Što se tiče reakcija Đilasovih kolega i njihovih zamerki, mene opozicija nije ubedila da je u sukobu, čini mi se da sve poruke ka javnosti sadrže neki podtekst.. Ako Boško Obardović kaže da je Đilas ušao u koaliciju, siguran sam da ima neki podtekts koji nije upućen javnosti, nego nešto što bi Đilas trebalo da zna. Ni opozicija nije sigurna da li bi zajedno, da li smeju, mogu, s obzirom na biračko telo“, rekla je.

Međutim, dodaje, ne vidi, ako bi postojala mogućnost, zašto ne bi bili zajedno u Beogradu.

„Ne vidim šta je problem da se na jednom nivou slože i dogovore, a potom nakon formiranja vlasti nek svako glasa po savesti. Ne znam koliko je Skupština grada mesto za ideološke stvari, tu je nešto drugo bitno“, smatra ona.

Kaže i da kada se „zagrebe“ biografija liderke Zavetnika Milice Đurđević Stamenkovski vidi da ona kao početak karijere navodi protest protiv hapšenja Radovana Karadžića, koji je organizovao SRS predvođen Nikolićem i Vučićem.

„14 godina kasnije imamo izb noć u kojoj se Vučić pojavljuje zabrinut zbog jačanja desnice i ozbiljno govori da je desnica ojačala i uša u parlamenti. To može da se objasni jačanjem ruskih sentimenta. Međutim, mi ne znamo glavni igrači na političkoj sceni gde su ideološki, gde je Vučić –  desno, levo centar, koje je opredeljenje Đilasa“, dodaje.

Na pitanje da li je ublažena retorika posle izbora na realaciji vlast-opozicija, Gligorijević kaže da joj je drago što se diskurs smiruje, ali da misli da je to samo privemeno.

„Te večeri jedva da smo ikoga čuli, Vučić je rekao nismo koristili uvrede, dok su oni govorili to i to, a onda tako dobro zamota da jedva da se vidi uvreda na račin protivnika. Gde ja vidim njegovo veliko smirivanje to je „gospodin Đilas“, ne možete s nekim da razgovarate a da ga nazivate na način kao ranije. Imali smo prvi dijalog vlasti i opozicije na sastankju na FPN, kada su sedeli za istim stolom i ponašali se civilizovano, a onda Orlić u izjavi krene da sipa uvrede da račun ljudi sa kojima je sedeo. Drago mi je što se diskurs smiruje, ne radi se tu o pristojnosti, već kada na račnun nekoga iznosite optužbe vi mu uiništavate život. Da se ne zaboravi topli zec kroz koji je Đilas prošao, maltretiranje njegove porodice, tabloidne hajke kroz koje su prošli mnogi ljudi. Ne verujem da može da se promeni, imamo privremeno smirivanje načina na koji komuniciraju, a prvom prilikom će dostići ranije dimenzije, sada je svima cilj da budu konstruktivni, kada im to ne bude prioritet, a pre svega SNS koja je u permanentnoj kampanji, vratiće se na staro“, dodala je novinarka Vremena.

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar