Gosti N1: Sve opcije u igri oko vlasti u Beogradu, izborni proces nije završen

Izbori 2022 08. apr 202218:39
TANJUG/ RADE PRELIC

Politički analitičar Dejan Vuk Stanković i novinar nedeljnika Vreme Andrej Ivanji ocenili su u emisiji "Dan uživo" da je prerano za procene oko formiranja vlasti u Beogradu, dok se Gradska izborna komisija ne izjasni oko upućenih primedbi i dok se ne završe ponovljeni izbori na pojedinim biračkim mestima u prestonici.

„Mislim da treba prvo da se izjasni Gradska izborna komisija (GIK), da se vidi šta će biti sa svim tim pritužbama o raznoraznim svinjarijama koje su se događale na velikom broju biračkih mesta. Pa onda kada se izjasni GIK, onda da ljudi iz partija koji su te prijave napisali da vide da li se slažu ili ne, pa da kada se sve to završi da se saberu glasovi, i da se vidi – ko stvarno ima koliko. Onda da se vidi da li neke partije mogu da se dogovore, da li mogu da pronađu većinu ili ne, što će biti komplikovano“, kazao je Ivanji.

Kao primer za složenost situacije, naveo je primer dve frakcije POKS-a, i dodaje da je prerano za neku značajniju analizu o preraspodeli vlasti u Beogradu.

„Izborni proces se nije završio, i mi ne znamo kako će da se završi“, ističe Ivanji.

Povezane vesti

Stanković podseća da glasanje treba da se ponovi na još četiri izborna mesta i da treba sačekati rezultate, jer može doći do promene odnosa snaga prilikom raspodele mandata u Skupštini Beograda.

„Ako se budu ponovili na ovih četiri, tu može doći do ‘borbe’ za jednu listu koja može ući u Gradsku skupštuinu. l to je lista ‘Ajmo ljudi, ako oni osvoje oko 2.000 glasova, imaju šanse za ulazak. Ako se ništa ne promeni, onda ostajemo pri 56 prema 54 za dosadašnju vlast. Pri tom rezultatu ostaje pitanje kako će se formirati većina. Ja mislim da pitanje Beograda ide u paketu sa pitanjem Republike“, ocenio je Stanković.

To znači, navodi on, do kontinuiteta vlasti SNS i SPS, jer zajedno imaju većinu u oba parlamenta.

Ocenjuje da u Beogradu koalicija SNS i SPS „ne bi lako“ vladala sa tom većinom.

Ivanji: Poštovanje procedure, pa onda ponavljanje izbora

Na pitanje o ponavljanju izbora u Beogradu, Ivanji napominje da je izričito protiv.

„Izbori u Beogradu treba kompletno da se ponove ako niko ne može da obezbedi većinu. Cela opozicija kompletno ide na izbore sa tim da ova vlast urušava institucije. Pa ne možeš onda da uđeš u ovako nešto i da preskačeš proceduru“, podvlači Ivanji.

Stanković ocenjuje da je SNS može da pored SPS „pridobije“ za Gradsku skupštinu i neke od partija desnice, i da će doći na red pitanje koalicionog kapaciteta, koji može da odluči prilikom formiranja većine. Ali, ako ne uspe da se dođe do većine, onda se ide na nove izbore.

„Po mom mišljenju, ukoliko se SNS odluči za vladu kontinuiteta na republičkom i na gradskom nivou, on će pobediti i na republičkom i na gradskim izborima“, kazao je on.

Konstatuje da je SNS dobio manje glasova nego što je imao, i manje nego što je očekivano.

„Međutim, još uvek je to mnogo više od svih drugih, i daje im ogroman manevarski prostor da mogu da sastave beogradsku i republičku vladu. Oni treba tako da raspodele moć tako da svako ne bude nezadovoljan“, kaže Stanković.

Ivanji podseća da će ovo „stvarno biti prvi put“ kada Vučić neće moći jednostavno da sastavi Vladu Srbije.

„Sada to neće biti lako. Dačić je prepoznat kao proruski čovek, kao neko ko ima bliske veze sa Rusijom. A koliko vidim, Srbija se itekako lomi šta da radi između Moskve, Vašingtona i Brisela. Pozicija SPS-a će moći da bude posmatrana kao neki signal Beograda. Tako da će ovog puta biti teško sa SPS-om i kako će to da se tumači“, naveo je Ivanji.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022. 

Komentari

Vaš komentar