Još jedna ekološka organizacija bi na izbore, a predvodi je direktor Srbijašuma

Izbori 2022 20. mar 202219:54 > 19:596 komentara

Za razliku od prethodnih, na izborima ove godine učestvuje i veliki broj organizacija nastalih na borbi za životnu sredinu. Jednu takvu predvodi i direktor Srbijašuma Igor Braunović. Iako predstavlja naizgled dve nespojive organizacije, zakon ne krši, jer tako nešto zakon nije ni predvideo. A trebalo bi i to da se reguliše i da se predvide kazne, misle eksperti za izborne procese. Sa druge strane, pojedini radnici Srbijašuma direktora optužuju da prirodne resurse zloupotrebljava, dok on te optužbe odbacuje.

Prema Statutu, „Naša Drina“ još jedna je ekološka, neprofitna i nevladina organizacija. I još jedna koja, prema najavama iz medija, izlazi na izbore. Međutim, proglašene liste pod tim imenom nema. Imena njenog zastupnika, međutim, ima ali na listi Socijalističke partije Srbije. Osim što vodi nevladinu organizaciju, Igor Braunović vodi i Srbijašume. Prema zakonu tu ničega spornog nema, jer zakon takve situacije nije predvideo.

„Njima je verovatno bilo u glavi da je politički najisplativije da budu zelena organizacija, a onda u okviru toga da prodaju različite priče“, kaže politikolog Boban Stojanović.

A priče koje kao ekološka organizacija „prodaju“ dodirnih tačaka sa zelenom agendom čini se da uopšte nemaju.

„Mi našu Drinu vazda pominjemo kao kičmu srpskoga naroda. Da nije bilo velikog srpskog predsednika, velikog borca i velikog mučenika Slobodana Miloševića, koji je jedini stvorio srpsku državu s one strane Drine, naš san se danas ne bi ostvario. Živela bratska Rusija, živela majka Srbija“, rekao je Igor Braunović u obraćanju okupljenima na skupu Socijalističke partije Srbije.

Stojanović: Lako je ukačiti koje su partije u vezi sa tim organizacijama

boban stojanović n1
N1

„Srbiju je preplavio broj takvih organizacija. Ovo je verovatno jedan primer za koji saznajemo, a siguran sam da kada bismo malo dublje analizirali i na primer plaćene objave određenih stranica na društvenim mrežama i poruke koje se sa tih stranica šalju i kada bismo analizirali konkurse na kojima se deli novac da bismo vrlo lako ukačili koje to partije, koji funkcioneri su u vezi sa kojim organizacijama civilnog društva“, kaže Stojanović.

„Da li je na neki način došlo i do zloupotrebe samog položaja ili do akumulacije funkcija u službi kandidature na izborima. Mi to ne znamo u ovom konkretnom slučaju o čemu se radi, ali ne možemo reći da je to dobra demokratska praksa“, kaže Pavle Dimitrijević iz CRTE.

Radnici optužuju Braunovića za zloupotrebu položaja

Da direktor Srbijašuma položaj zloupotrebljava, ali na drugi način, tvrde radnici Šumskog gazdinstva „Boranja“ iz Loznice. Nama, a kažu i državnim organima, obratili su se pismom. Pišu šumari baš iz grada kod Drine da, dok direktor Braunović tvrdi da jedno čuva, drugo uništava. Optužuju ga za pustošenje šume i da nameštanje poslove firmi „Sam komerc“ iz Malog Zvornika.

„Mi, radnici šumske uprave Mali Zvornik, unazad više godina svedoci smo krađe, pustošenja i seče najkvalitetnije šume, odnosno drvne zapremine. Ovim putem obaveštavamo državne organe, tužilaštva i policiju o enormnom bogaćenju šumara Mile Samardžića na taj način što godišnje njegovo preduzeće dobije poslove na seči, izradi, izvozu drvnih sortimenata, u Šumskoj upravi Mali Zvornik, u količini od 30 do 35 hiljada metara kubnih i vrednosti između 500.000 i 600.000 evra“, navode u otvorenom pismu.

Iz kabineta direktora Srbijašuma tvrde da prvi čovek tog preduzeća ne zloupotrebljava poziciju. Ni za izbornu kampanju, niti za bogaćenje firme iz Malog Zvornika. Zbog učešća u kampanji, trenutno je kažu, uzeo godišnji odmor. A Samkomerc, tvrde, nema nikakve veze sa njim niti sa Srbijašumama.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar