Međunarodni posmatrači: Izbore u Srbiji obeležili nejednaki uslovi za učesnike

Izbori 2022 04. apr 202218:12 > 18:22 27 komentara
TANJUG/ZORAN ZESTIC

Izborni proces u Srbiji obeležili su nejednaki uslovi za učesnike izbora, koji su posledica favorizovanja predstavnika vlasti od većine medija, pritiska na zaposlene u javnim preduzećima i zloupotrebe administrativnih resursa, saopštili su u Beogradu posmatrači međunarodnih organizacija.

Predstavnici delegacija OEBS, Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), Parlamentarne skupštine OEBS, Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) i Evropskog parlamenta (EP), naveli su na konferenciji za novinare da većina medija nije imala izbalansiran pristup tokom kampanje.

Na konferenciji za novinare, na kojoj su predstavljeni preliminarni zaključci posle predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora u Srbiji, specijalni koordinator i predvodnik kratkoročnih posmatrača OEBS Kirijakos Hadjijani (Kyriakos Hadjiyianni) ukazao je na aspekte koji su uticali da vlast bude u povlašćenom položaju.

POVEZANE VESTI

„Mediji su pokrivali sve učesnike izbora, ali je većina javnih i privatnih medijskih kuća favorizovala predsednika Srbije (Aleksandra Vučića) i vladajuću koaliciju i time ograničila priliku biračima da budu u potpunosti informisani o izborima“, kazao je Hadjijani.

On je rekao da je kampanja bila kompetitivna, da su kandidati opozicije ovaj put učestvovali na izborima, ali da je snažan uticaj vladajućih stranaka uticao da one imaju „značajnu prednost“.

„Izborni dan je uopšteno gledano bio miran, sa nekoliko incidenata, procedure su načelno poštovane, ali je proces obeležen velikim gužvama na biračkim mestima. Tajnost glasanja je kompromitovana na značajnom broju biračkih mesta“, naveo je Hadjijani.

Dodao je da su nedavne promene zakona donele izvesna poboljšanja, ali da ključni aspekti izbornog procesa zahtevaju dalje reforme i njihovu primenu.

Ukazao je da Republička izborna komisija nije objavila rezultate u izbornoj noći i da je Vučić „proglasio pobedu na osnovu nezvaničnih podataka“.

Šef delegacije Evropskog parlamenta Teis Ruten (Thijs Reuten) rekao je da je „dominantna uloga vladajuće većine u izbornom procesu razlog za ozbiljnu zabrinutost“ i dodao da je „zloupoteba administrativnih resursa dala značajnu prednost vladajućoj koaliciji“.

„Uočili smo uglavnom nekritičko izveštavanje o predsedniku Srbije i drugim predstavnicima vlasti. Većina medija sa nacionalnim pokrivanjem, i javnih i privatnih, često je služila kao sredstvo dezinformacija. Sloboda medija i pluralizam, bezbednost novinara i pristup različitim izvorima infromisanja ključni su za funkcionalnu demokratiju“, kazao je Ruten.

Ruten je naveo da su na izborima „ključne procedure poštovane“, ali je dodao da je bilo povrede principa tajnosti glasanja.

„Nažalost, dobili smo i nekoliko izveštaja o incidentima, uključujući nasilje nad opozicionim kandidatom Pavlom Grbovićem. Kada je reč o glasanju manjina, bilo je nekoliko slučajeva da Albanci u Preševskoj dolini nisu mogli da glasaju“, kazao je Ruten.

Šef delegacije Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Aleksander Počej (Aleksander Pociej) rekao je da je „za žaljenje“ što je većina medija pokazala pristrasnost prema kandidatima vlasti.

„Bez obzira šta možemo da kažemo o izbornom danu, neutalno izveštavanje o tome šta se dešava u zemlji verovatno je najvažnije za demokratiju i vladavinu prava“, kazao je Počej.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.

Komentari (27)

Vidi sve komentare