Nadzorni odbor: Mediji da precizno razdvajaju javnu funkciju od partijske

Izbori 2022 11. mar 202210:581 komentar
Izvor: Freeimages

Nadzorni odbor Skupštine Srbije za izbornu kampanju pozvao je javne medijske servise i druga sredstva javnog obaveštavanja da prilikom izveštavanja o predizbornim aktivnostima kandidata upotrebljavaju pojmove i izraze koji precizno i nedvosmisleno razdvajajaju njihovu javnu funkciju od njihovog partijskog položaja i položaja kandidata na izborima.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Nadzorni odbor je na sednici u četvrtak usvojio mere za poštovanje jednakosti kandidata u izlaganju njihovih programa.

Podsetili su da je Zakonom o sprečavanju korupcije zabranjena zloupotreba javnih resursa, javnih skupova i susreta koje dati javni funkcioner ima u svojstvu javnog funkcionera, odnosno njihova upotreba ne za stvarnu, zakonitu svrhu, već za promociju političkih stranaka ili političkih subjekata.

„Učesnici na izborima, odnosno političke stranke i drugi subjekti, podnosioci izbornih lista, kao i kandidati, imaju pravo na jednak, odnosno ravnopravni tretman generalno u izbornom procesu i izbornoj kampanji, uključujući i tretman od strane javnih medijskih servisa“, naveli su iz Nadzornog odbora.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar