Nedeljkov: Nepravilnosti zabeležene na 10 odsto biračkih mesta u Srbiji

Izbori 2022 03. apr 202216:55 > 18:59 8 komentara

Posmatračka misija Crte podnela je za sada pet prijava policiji zbog izborne korupcije - dve prijave odnose se na slučajeve "bugarskog voza", koje su posmatrači Crte uočili u Kuli i Surčinu, a tri na slučajeve kupovine glasova u Majdanpeku, Žitorađi i Čukarici, rekao je programski direktor Crte Raša Nedeljkov.

#related-news_0

On je rekao da su zabeleženi incidenti na biračkim mestima sporadični i da će Crta nastaviti da posmatra da li će se nepravilnosti pretvoriti u trend.

“Kada govorim o sporadičnim nepravilnostima unutar biračkih mesta, procenat biračkih mesta na kojima beležimo ovakvu vrstu nepravilnsti na nivou Srbije je 10 odsto“, rekao je Nedeljkov na konferenciji za novinare.

Dodao je da je procenat biračkih mesta u Beogradu na kojima su uočene ovakve nepravilnosti pet odsto.

Do 16 sati je na parlamentarne izbore izašlo 42,1 odsto građana, sa marginom greške od 1,1 odsto, rekao je on.

Poređenja radi, izlaznost na parlamentarnim izborima 2016. godine do 16 časova iznosila je 39,6 odsto, a 2020. godine 34,6 odsto, navode iz Crte.

Na nivou Beograda izlaznost na izborima za republički parlament je nešto manja nego na nivou cele Srbije i iznosi 37,9 (margina greške 0,7 odsto).

Posmatračka misija Crte ocenjuje da su prvi deo izbornog dana obeležile tenzije i verbalno nasilje, a ispred više biračkih mesta zabeleženi su i slučajevi fizičkog nasilja.

Posmatračka misija Crte najoštrije osuđuje svaki nasilni čin i poziva sve učesnike izbora, članove biračkih odbora i sve građane Srbije da ne dozvole da atmosfera nasilja i straha bude glavno obeležje izbornog dana i da biračima ne bude uskraćeno pravo da slobodno izraze volju.

Velika je gužva primećena na biračkim mestima u Kuršumliji, Tutinu, Bujanovcu i Raškoj na kojima glasaju birači sa Kosova i Metohije. Tamo je u prepodnevnim satima pristizao veliki broj autobusa s biračima.

Biračka mesta su loše organizovana što dodatno utiče na stvaranje gužve. Na pojedinim biračkim mestima se, kako je zabeleženo, istovremeno nalazilo i više desetina građana, čime je onemogućena tajnost glasanja. Primećeno je i pojačano prisustvo policije ispred biračkih mesta.

“Na tim biračim mestima, sa tolikim brojem ljudi, je prosto nemoguće sprovesti izborni proces tako da se omogući tajnost galsanja i da ljudi mogu samostalno da glasaju”, rekao je Nedeljkov.

Proces glasanja u ovim biračkim mestima je iz perspektive Crte kompromitovan, kazao je on.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare