Ovo je vreme fantomskih birača? Ima ih u biračkom spisku, ali ne i na adresi…

Izbori 2022 28. mar 202219:13 > 19:16 43 komentara

Nastavlja se poplava tzv. fantomskih poziva za glasanje, i sve više građana odlazi u MUP da bi prijavili nepostojeće stanare na svojoj adresi. Dok predsednik Vučić poručuje - i, šta s tim, u posmatračkoj misiji CRTA kažu da ćemo lutati u magli dok god ministrastvo državne uprave i lokalne samouprave ne dozvoli nezavisnu reviziju i proveru biračkog spiska.

Zbog fantomskih birača, opozicija je za sutra najavila hitan sastanak.

Poštar uoči izbora može da preskoči ono „zvoni dvaput“, kad ionako nema kome, jer ne zna ni u koje sanduče da ubaci poziv za glasanje. I onda komšije upoznaju komšije kojih nema.

„U mom ulazu pet, u prethodnom osam“, priča Stamenko Jovičić.

N1: Vi te ljude ne poznajete?

Povezano:

„Ma to je mala zgrada, mi se svi poznajemo, naravno da ih ne poznajemo i nismo nikada čuli za njih“, kaže.

Stamenko Jovičić kaže da za 30 godina stanovanja na ovoj adresi do sada, uoči izbora, nije upoznao nijednog „fantoma“, a kao upravnik zgrade ne želi da, kako kaže, ima problem sa neažurnim spiskom stanara. „Danas ću ići u policiju, da vidim šta će oni da mi kažu. Drugo, ako već tu neko stanuje, on je u obavezi da plaća troškove održavanja i potrošnje vode, ide po broju članova domaćinstava u zgradi. Sve to neko plaća“, dodaje.

Neki upravnici zgrada već su bili u policiji.

„Evo je Lamartinova 11, Vračar. Upravnik dobio podatke o spisku stanara u zgradi. Za ove koji nisu zatamnjeni se ne zna ko su. Upravnik od policije traži da utvrdi u kom stanu su nove komšije“m navodi se u jednom tvitu, uz priloženu fotografiju dokumenta.

Ima i onih koji su nepostojećeg birača na svojoj adresi Mariju Đorđević redovno prijavljivali 2014, 2016, 2017, 2020. godine.

„I da li znate epilog? Ovo sam dobio pre tri dana. Ali, pre mesec dana, uveče neko zvoni na moju kapiju. Ja kažem – izvolte, oni pitaju da li je tu Marija Đorđević. Ja sam rekao – izvinite Marija Đorđević nije tu, a za šta vam treba? „Doneli smo joj poklon“. A ja kažem – a, jel imate poklončić za mene“, ispričao je u Utisku nedelje Petar Peca Popović, publicista i rok kritičar.

I dok iz nadležnog ministarstva poručuju da za ove izbore Srbija ima nikada ažurniji spisak birača, iz CRTA odgovaraju da je neophodna detaljna provera upisanih glasača – od adrese do adrese.

„Ili je birački spisak ažuran ili nije. To da je „najažurniji ikada“ ne znači apsolutno ništa, dokle god Ministarstvo državne uprave ne omogući nezavisnu reviziju i proveru biračkog spiska – mi možemo samo u magli da lutamo“, naveo je Raša Nedeljkov iz CRTA.

Pozivi za glasanje fantomskim biračima pronalaze u svojim poštanskim sandučićima i Čačani, Valjevci, stanovnici drugih gradova u Srbiji.

„Stigao je neki poziv nekog ko ne postoji. I šta s tim“, rekao je nedavno na TV Prva predsednik Aleksandar Vučić.