Pajtić: Nema opravdanja za opoziciju ako ne pokrije sva birališta kontrolorima

N1 (ilustracija)

Profesor Bojan Pajtić izjavio je da opozicija neće imati moralno pravo da se žali na eventualnu izbornu krađu ako 3. aprila ne organizuje kontrolore na svim biračkim mestima u Srbiji.

„Ne postoji zakonska prepreka da kontrolor iz Beograda ode u Surdulicu i da bude u biračkom odboru. Dakle, opozicija, ako se organizuje, može da organizuje kontrolu na svim biračkim mestima, zapravo ne sme da dozvoli da nijedno glasačko mesto ne ostane bez kontrolora“, istakao je Pajtić.

Koliko je važno da na svim biračkim mestima budu kontrolori opozicije, dodao je, videlo se na nedavnom referendumu za promenu Ustava.

„Na biračkim mestima gde je opozicija imala kontrolore većina glasova je bila protiv izglasavanja ustavnih amandmana, dok na biračkim mestima gde nije bilo kontrole 80 do 100 odsto upisanih birača je navodno glasalo za ustavne promene, što ukazuje da je na tim glasačkim mestima bilo manipulacija“, rekao je Pajtić.

Upitan da prokomentariše to što među opozicionim strankama i koalicijama ne postoji saradnja kada je u pitanju organizovanje kontrole na biračkim mestima, Pajtić je kazao da bi opozicija morala da formira zajedničko koordinaciono telo.

„Nije problem da se kontrolori šalju iz jednog u drugi grad, ali s obzirom na budžetski deficit opozicionih stranaka, trebalo bi da kontrolori budu što bliže mestu na kome će da kontrolišu izborni proces. Ne razumem zašto nema stalne i svakodnevne koordinacije među opozicijom kada je u pitanju kontrola biračkih mesta“, naglasio je Pajtić.

Lazović (Moramo): Pokrićemo sva izborna mesta u Beogradu

Radomir Lazović iz koalicije Moramo rekao je da će pokret Ne davimo Beograd pokriti kontrolorima svih 1.200 biračkih mesta na području grada Beograda.

„Mi smo još prošlog leta započeli s obukom 2.500 kontrolora, pokrićemo sva biračka mesta u Beogradu i doprinećemo da se pokriju i biračka mesta u celoj Srbiji. U ovom trenutku ne znamo koliko ćemo uspeti da pokrijemo biračkih mesta van grada Beograda“, kazao je Lazović.

Dodao je da među opozicijom još uvek nema koordinacije kada je u pitanju kontrola izbornog procesa, iako je Ne davimo Beograd, po njegovim rečima, još jesenas uputio predlog koaliciji okupljenoj oko Stranke slobode i pravde, Narodne stranke i Demokratske stranke, da zajedno organizuju kontrolu biračkih mesta u Srbiji.

„Neozbiljno je kada pojedini stranački lideri izjavljuju da mogu sami da obezbede 20.000 kontrolora na svih 8.253 biračka mesta u Srbiji. S obzirom da je izostala koordinacija među opozicionim strankama i koalicijama, sigurno nećemo moći da pokrijemo sva biračka mesta“, istakao je Lazović.

Koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije je saopštila da u ovom trenutku ima 21.038 kontrolora na teritoriji Srbije.

„Trenutno radimo na preraspodeli kontrolora, kako bismo pokrili sva biračka mesta u Srbiji. Više od polovine kontrolora je već prošlo edukaciju. Do izbora će je proći i svi preostali. Pripremili smo i posebnu aplikaciju preko koje kontrolori u najkraćem vremenskom roku dostavljaju informacije Centralnom izbornom štabu. Sačuvaćemo svaki glas i sprečiti svaki pokušaj izborne krađe i manipulacije na predstojećim izborima“, saopšteno je iz te koalicije.

Bojan Pajtić je kazao da neće biti opravdanja za opoziciju ako ne pokrije sva biračka mesta kontrolorima.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari (0)

Vidi sve komentare