Pajtić: Vučić neće izbeći uvođenje sankcija Rusiji, nova vlada tek za neki mesec

Izbori 2022 18. apr 202218:36 > 18:44 21 komentara
N1

Koliko dugo će Srbija čekati na formiranje nove vlade zavisi od rata u Ukrajini, za koji se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nada da će biti razrešen što pre, ocenjuje profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu i bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić.

Pročitajte još:

„Nema nikakve dileme da će on (Vučić) u jednom trenutku biti izložen pritiscima da uvede sankcije Rusiji, da to neće moći da izbegne, pošto danas nema sive situacije u svetu, ona je crno-bela i od svakog se očekuje da se deklariše“, rekao je Pajtić u Danu uživo na N1.

Dodao je da je Vučiću važno da izabere partnere sa kojima će moći da realizuje tu politiku ali i da prebaci odgovornost zbog toga što će preduzeti taj korak prema Rusiji.

„Neće biti brzo nove vlade, ja pretpostavljam tek za koji meseca da će biti konstituisana“, ocenio je on.

Prema njegovim rečima, pitanje je da li Vučić može da „priušti luksuz“ da napravi vladu sa pro-putinovskim SPS-om.

Ne bi bilo neočekivano da napravi vladu sa manjinskim poslanicima, ali na njih ne može da prebaci odgovornost, pa je moguće da potraži savez sa nekom strankom iz redova pro-demokratske opozicije, ali to bi za njih značilo političko samoubistvo, smatra Pajtić.

Pa ipak, moguće je da se među pojedinačnim poslanicima „nađe neka Čomićka“, rekao je on misleći na ministarku za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u odlazećoj vladi Srbije, Gordanu Čomić, koja je bila funkcionerka Demokratske stranke.

Pajtić smatra da je na izborima 3. aprila Vučić izvojevao „Pirovu pobedu“ i da bi predsednik verovatno voleo da je bilo moguće „da je neko drugi pobedio na šest meseci“.

Ako uvede sankcije Rusiji on će velikom broju svojih birača da se zameri, kako god spakovao tu odluku, govori Pajtić.
Upitan na koji način Vučić priprema teren za uvođenje sankcija, kaže da su provladini mediji „već napravili kopernikanski obrt“: Govore o tome koliko je potrebno da Srbija „ne bude sentimentalna“, a pominje se i da je Rusija devedesetih glasala za sankcije SRJ.

„Stvara se kontekst u kom bi ta odluka (da Srbija uvede sankcije Rusiji) bila nešto lakša“, kazao je Pajtić.

Smatra da Vučić može da zadrži deo birača, ali podseća da je Putin popularniji od Vučića u Srbiji i da bi deo glasača koji je skloniji ruskom predsedniku mogao da mu okrene leđa.

Pregovori o vladi bi trebalo da budu glavna vest, kaže Pajtić, a umesto toga izgleda „kao da parlamentarne izbore nismo ni imali“.

Na pitanje o Vučićevoj izjavi da će predložiti nove izbore u Beogradu ako to zatraži najveća opoziciona opcija u glavnom gradu, Pajtić kaže da se predsednik nada da će dobiti na vremenu.

Govoreći o susretu Vučića sa predsednikom Stranke slobode i pravde Draganom Đilasom, kaže da „nije najblagorodniji pristup“ što se legitimiše to da o svemu odlučuje Vučić kao da institucije ne postoje, iako misli da je Đilas imao dobru nameru.

Upozorava da je „nemoguće verovati“ Vučiću i da na ponovljenim izborima može biti još više kolona u Beogradu, što može samo štetiti opoziciji.

Komentarišući to što je predsednički kandidat Zdravko Ponoš izjavio da ne zna da li će osnovati pokret ili stranku, kaže da bi još jedna bila „zaista previše“.

„Hiperprodukcija stranaka je neprimerena i ne vodi ničemu“, ocenio je Pajtić.

Komentari (21)

Vidi sve komentare