Crta: Hitno ispitati navode o falsifikovanju potpisa za Ruski manjinski savez

Parlamentarni izbori 24. mar 202216:421 komentar
Izvor: N1

Crta je saopštila da zahteva hitnu reakciju organa krivičnog gonjenja zbog saopštenja opštine Novi Beograd, kojim se ukazuje na falsifikovanje izjava podrške građana listi "Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin".

Kako se navodi u saopštenju ove organizacije, zahtevaju reakciju u cilju utvrđivanja istine i privođenja pravdi odgovornih za potencijalnu izbornu prevaru.

„Ukoliko je zaista došlo do kršenja zakona, navedeni slučaj je još problematičniji zbog činjenice da se sumnje odnose na listu koju je Republička izborna komisija već zvanično proglasila, čime se narušava integritet izbornog procesa i biračima ostavlja mogućnost da glasaju za listu koja je do izbora došla protivzakonitim postupcima. Posmatračka misija Crte podseća javnost da je i na parlamentarnim izborima 2016. godine falsifikovano više od 15.000 izjava građana za sedam podnetih izbornih lista, od kojih je čak Republikanska stranka završila na zbirnoj izbornoj listi. Ti slučajevi do danas nisu dobili sudski epilog“, podsetili su.

U saopštenju se zaključuje da je Crta već ukazivala na činjenicu da je loše rešenje po kojem se potpisi podrške overavaju u opštinskim i gradskim upravama, što i slučaj Ruskog manjinskog saveza i opštine Novi Beograd, kako su naveli, potvrđuje.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar