CRTA: Ozbiljne nepravilnosti na ponovljenom glasanju u Bujanovcu

Parlamentarni izbori 28. apr 202223:44 > 23:45 2 komentara
N1

Na ponovljenom glasanju na parlamentarnim izborima na biračkom mestu 6 u Bujanovcu (Veliki Trnovac) glasalo je ukupno 697 od 1.089 birača sa pravom glasa, a najviše glasova (677) osvojila je lista Koalicija Albanaca doline, saopštila je Crta navodeći da je glasanje proteklo uz ozbiljne nepravilnosti.

Tokom dana posmatrači Crte su zabeležili veliki broj incidenata koji su ozbiljno narušili regularnost izbora na ovom biračkom mestu i zbog kojih se rezultati glasanja dovode u pitanje, saopšteno je iz te organizacije.

Viđen je veliki broj slučajeva glasanja bez utvrđivanja identiteta, uz pojave koje izazivaju sumnju da je došlo do glasanja sa tuđim ličnim kartama, slučajevi kolektivnog glasanja, pokušaji da glasaju lica koja se ne nalaze u biračkom spisku, kao i slučajevi da iste osobe glasaju više puta, ističu iz Crte.

Kako se dodaje, zabeleženi su i slučajevi da pojedini birači nisu mogli da glasaju jer su se nečiji potpisi našli na njihovim mestima u izvodu iz biračkog spiska.

Tokom celog dana, neovlašćena lica su bila prisutna na biračkom mestu, dovodila birače da glasaju i organizovala glasanje, upozoravaju iz Crte.

Navode i da je ispred biračkog mesta zabeleženo organizovano dovoženje i odvoženje birača tokom celog dana zbog čega su se stvarale i gužve na i ispred biračkog mesta.

„Izborni dan je obeležen i tenzijama i nepoverenjem između članova biračkog odbora. Zabeleženo je više verbalnih sukoba između članova biračkog odbora oko raspodele zaduženja zbog čega je u jednom trenutku glasanje prekinuto na 25 minuta“, navode iz Crte.

U dva navrata su predstavnici opštinske izborne komisije vršili pritisak na posmatrače Crte da ne prate proces glasanja na način koji im je zakonom dozvoljen, ističu iz te organizacije.

Izuzev Koalicije Albanaca doline, po jedan glas na današnjim ponovljenim izborima u Velikom Trnovcu osvojile su liste “Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve” i “Miloš Jovanović – Nada za Srbiju”, dok je 18 listića bilo nevažećo.

Podsetimo, Upravni sud doneo je presudu kojom je poništeno glasanja od 3. aprila na ovom biračkom mestu, jer je utvrđeno da je na početku glasanja kontrolni list kao prvi birač potpisao član biračkog odbora što nije u skladu sa zakonom o lokalnim izborima.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare