Demostat: Zapad ne pušta niz vodu Nebojšu Stefanovića

Parlamentarni izbori 17. apr 202214:2424 komentara
Nebojša Stefanović
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

Nebojša Stefanović, čije ime se mesecima unazad provlačilo u kontekstu krupnih afera i optužbi koje je on javno demantovao, maltene je siguran za ponovnog ministra, a najvećim igračima Zapada, najviše bi odgovaralo da on zadrži resor odbrane, navode za Demostat izvori iz diplomatskih krugova.

Sagovornici Demostata time potvrđuju učestale tvrdnje pojedinih medija poput portala Nova.rs o „povratku otpisanog“ visokog funkcionera naprednjaka koji je duže vreme bio u nemilosti vrha vladajuće stranke, pre svega Aleksandra Vučića.

Kako objašnjavaju pojedine diplomate, Stefanović ima veliku podršku Sjedinjenih Američkih Država, koje su, podseća Demostat, nedavno za ambasadora u Srbiji poslale veterana diplomatije Kristofera Hila, znatno „tvrđeg“ prema Vučićevom režimu od njegovog prethodnika na toj funkciji Entonija Godfrija.

Istovremeno, tvrdi se da „vetar u leđa“ Stefanoviću daje i Velika Britanija, čiji je ministar odbrane Ben Volas posetio Srbiju prošle godine, što je bila prva zvanična poseta ministra odbrane Ujedinjenog Kraljevstva našoj državi ikada, i tom prilikom sa Nebojšom Stefanovićem potpisao aranžman o unapređenju saradnje u oblasti odbrane.

Stefanović je u uzvratnu zvaničnu posetu Londonu išao u januaru ove godine, i osim sa Volasom zvanično se susreo sa izaslanikom britanske vlade za Zapadni Balkan Stjuartom Pičom, predsedavajućim Komiteta za odbranu britanskog parlamenta Elvudom Tobajasom i predsedavajućim Parlamentarne grupe za Srbiju Donjeg doma Endrujom Bridžinom.

Mada i dalje postoji mnogo nepoznanica kada je reč o sastavu buduće vladajuće koalicije u Srbiji, uključujući novi saziv izvršne vlasti, nekoliko izvora Demostata navodi da se u zapadnim krugovima „uglavnom očekuje“ da će nova Vlada, u kojoj će stožernu ulogu ponovo imati kadrovi Srpske napredne stranke, biti „prozapadno orijentisana, maltene lišena proruskih kadrova“, pa bi se u takvu podelu karata Stefanović, koji nije blizak Moskvi, „odlično uklopio“.

S druge strane, uveliko se spekuliše da u Vladi neće biti mesta za ljude poput Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, koji se smatra čovekom od velikog Vučićevog poverenja.

Kako se u medijima spekuliše, Vulin bi mogao da dobije „utešnu nagradu“ i postane novi ambasador u Pekingu, ali ima i onih koji za Demostat tvrde da uprkos „lako uočljivom“ jačanju pritisaka na Srbiju da se što više prikloni Briselu i Vašingtonu u kontekstu osude ruske invazije na Ukrajinu, ne treba „u potpunosti“ isključiti mogućnost da Vulin ostane u resoru koji je predvodio u protekle dve godine jer Vučić „nikada nije krio pohvale na njegov račun“.

Mišljenje da je Nebojša Stefanović ponovo u igri za dobijanje „fotelje“ u Nemanjinoj 11 ne zastupaju samo sagovornici Demostata iz diplomatskih krugova, već, kako se navodi, i pojedini izvori bliski Srpskoj naprednoj stranci.

Sve o rezultatima izbora i reakcijama čitajte na našoj stranici IZBORI 2022.

Komentari

Vaš komentar