General Božidar Delić biće nosilac liste NADA na parlamentarnim izborima

Parlamentarni izbori 07. feb 202212:18 > 15. feb 2022 14:03

General Božidar Delić biće nosilac liste NADA na parlamentarnim izborima, rečeno je na konferenciji za novinare članova te koalicije.

Umesto najavljenog predsedničkog kandidata te koalicije Miloša Jovanovića, koji je u međuvremenu saznao da je pozitivan na koronu, pročitano je njegovo pismo, u kome obelodanjuje Delića za nosioca liste i ističe da se radi o čoveku koji predstavlja „više od običnog vojnika i oficira“, jer je“jedan od najvećih, ako ne i najveći srpski ratnik“.

Delić je objasnio da je kandidaturu prihvatio jer NADA obuhvata ljude sa kojima je godinama i decenijama unazad kao vojnik činio ono što je Srbija tražila.

Zajedničko je, objasnio je Delić, osim ljubavi prema Srbiji, i to što imaju iste stavove o politici, ekonomiji i tome kako zemlja treba da izgleda u budućnosti.

„Rešio sam da sve svoje intelektualne i fizičke mogućnosti dam u koaliciju NADA, sa verom da ćemo postići rezultat koji će uticati da Srbija u budućnosti krene pravcem kojim treba da krene“, poručio je Delić, koji je bio ratni komandant 549. motorizovane brigade 1998. i 1999. godine na Kosovu.

Tanjug / Sava Radovanović

Lider Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović konstatovao je da koaliciju NADA i Delića spaja patriotizam i ljubav prema Srbiji, a njegovim stavljanjem na čelo liste dokazan je i kakav je odnos te koalicije prema Kosovu.

„Ovo je koalicija koja daje nadu da ćemo da dobijemo dovoljno glasova da promenimo tok događanja u Srbiji nabolje“, zaključio je Mihailović.

Radikal, naprednjak, radikal, a pre nade – ljubav i vera

General Delić u prethodnom skupštinskom sazivu bio narodni poslanik ispred Srpske radikalne stranke, čiji je član bio u dva navrata – od 2006. do 2008. i potom od 2011. do 2020. godine. Radikale je prvi put napustio kada se priključio novoformiranoj Srpskoj naprednoj stranci, u kojoj se zadržao dve i po godine.

Odlazak iz SNS Delić je objasnio time da ne želi da učestvuje u „daljim prevarama stranke koja nema program i u kojoj odlučuju samo dva čoveka“. Povratkom u staro jato, Delić je 2011. radikalima preneo i svoj poslanički mandat, koji je prethodno odneo naprednjacima kada je napustio SRS.

U radikale se ponovo razočarao nakon izbora 2020. godine, na kojima je lista SRS, koji je činio i Delić, dobila svega dva odsto glasova. Novi politički angažman našao je već nakon dva meseca, kada je zajedno sa nekadašnjim poslanikom Srpske radikalne stranke Nemanjom Šarovićem osnovao pokret „Ljubav, vera, nada“.

Ranije je Glavni odbor Demokratske stranke Srbije potvrdio odluku Predsedništva te stranke da izađe na predstojeće predsedničke, parlamentarne i na izbore za Skupštinu Beograda u okviru srpske koalicije NADA, sa Pokretom obnove Kraljevine Srbije, čiji je predsednik Vojislav Mihailović.

U saopštenju DSS je naveo da će ispred koalicije NADA, koju čine POKS, DSS i 25 udruženja građana, predsednički kandidat biti predsednik DSS Miloš Jovanović.