Izbori bez granica: U Trnovcu ni „četvrta sreća“, suparnici razmenjuju optužbe

Parlamentarni izbori 24. jun 202219:15 > 20:52 1 komentar

Kraj izborne utakmice u Srbiji se ne nazire. U igri je i dalje jedan mandat partije albanske manjine ili trideset drugi mandat socijalista. Dve zainteresovane strane međusobno se optužuju za opstrukciju izbornog procesa u Velikom Trnovcu. Lider Partije za demokratsko delovanje Šaip Kamberi tvrdi da je Veljko Odalović pretio hapšenjem. Funkcioner SPS-a kaže za N1 da je tamo bio kao član RIK-a zadzužen za regularnost izbora, da nije pretio već ukazivao na krivična dela za koja se ide u zatvor. RIK je odlučio da se novo glasanje održi 30. juna.

Ni treća, ni četvrta sreća. U školi „Muharem Kadriu“ u Velikom Trnovcu glasaće se i peti put.

Od tog jednog, od ukupno šest izbornih mesta, zavisi da li će Trnovčanin Šaip Kamberi biti poslanik u Skupštini Srbije, ili će socijalisti zadržati 32. mandat. Za to što je takozvana „šesta kutija“ u četvrom pokušaju ostala prazna, Albanci i socijalisti međusobno se optužuju.

POVEZANE VESTI:

„Nije mogao da se pokrene postupak zato što su predstavnici SPS-a tražili apsolutnu kontrolu nad celim biračkim mestom, a da naši članovi biračkog odbora ostanu samo posmatrači“, rekao je Šaip Kamberi iz Partije za demokratsko delovanje.

„Nisu dozvolili da niko drugi sem njih bude blizu biračkog spiska, što je naravno izazvalo reagovanje ostalih učesnika procesa“, poručuje član RIK-a iz redova socijalista Veljko Odalović.

Reagovali su vređanjem na nacionalnoj osnovi, tvrdi Kamberi i Veljka Odalovića optužuje da je pretio hapšenjem. Nisam pretio, već upozoravao da je krivično delo to što su na prethodnom glasanju zaokružili ime čoveka koji je umro pre 16 godina, odgovara Odalović.

„Rekao sam ne igrajte se sa ovim, to je falsifikovanje rezultata izbora za koje se može izreći mera zatvora“, kaže Odalović.

„Nama je sumnjiva činjenica da je po treći put glasalo lice koje nije imalo biometrijsku ličnu kartu“, odgovara Kamberi.

Sumnjaju Albanci da je krajni cilj sprečiti njihov ulazak u Skupštinu, u kojoj bi, kažu, bili opozicija.

„Ne znam zašto je toliko bitno da SPS ima 32 i da uzme glasove u nekom etnički čistom biračkom telu u kome nikada nisu imali ni jednog člana, ni jednog simpatizera“, navodi Kamberi.

„Ako je neko zaokružio SPS to je slobodna volja svakog čoveka. On je čak nazvao te ljude đavolima“, kaže Odalović.

Dok se socijalisti i Albanci časte epitetima, kraj izborne sage u Velikom Trnovcu se ne nazire. A bez toga nema formiranja republičkih organa vlasti.

„Direktno suprotstavljeni interesi dve poliitčke grupacije koje zloupotrebljavaju izborne mehanizme, ne bi li ostvarili svoje političke ciljeve dovodi do toga da cela država postaje talac. Kraj je moguće videti jedino u političkom dogovoru, jer ako se gelda samo izborna metodologija, mi ovako možemo da nastavimo u nedogled“, objašnjava Raša Nedeljkov iz Crte.

Nastvak sledi. Čeka se novo, peto glasanje u Velikom Trnovcu. Na trnovitom putu do poslaničkog mandata Šaipu Kamberiju potrebno je 610 glasova u „šestoj kutiji“ od ukupno 1.089 upisnih birača.