Opština Novi Beograd: Nismo overili nijedan potpis za Ruski manjinski savez

Parlamentarni izbori 24. mar 202213:173 komentara
Papiri, papir, dokument, potpisivanje, kancelarija, papirologija
Izvor: Shutterstock/ilustracija

Beogradska opština Novi Beograd saopštila je da nije overila nijednu izjavu bilo kog birača koji podržava izbornu listu "Ruski manjinski savez - Milena Pavlović, Pavle Bihali Gavrin", kao i da lice koje je navedeno kao ovlašćeni overitelj, Ivan Marić, nikada nije bio zaposlen u Upravi te gradske opštine.

Kako se navodi u saopštenju, opština je danas od strane Republičke izborne komisije upitana da se izjasni da li su u knjigama overe Uprave te gradske opštine upisane overe od strane overitelja Marića o podršci toj izbornoj listi.

Povezane vesti

„Pečat, koji je korišćen za overu izjave, koju nam je RIK dostavio kao primer sporne izjave, bio je u upotrebi od 4. maja 2005. do 6. septembra 2005. godine, a ‘spaljen je’, tj. uništen komisijski 6. avgusta 2009. godine“, navodi se u saopštenju.

Iz te gradske opštine su istakli i da pečati, kojima su 2022. godine overavane izjave birača, sadrže „Republika Srbija – Grad Beograd; Gradska opština Novi Beograd; Uprava gradske opštine“, kao i da na tom pečatu nema teksta „Odeljenje za opštu upravu“, koji se nalazi na pečatu u primeru sporne izjave koju im je RIK dostavio.

Naveli su i da je redni broj te izjave „589/14“ ne postoji u knjigama overe opštine, jer redni brojevi u Knjigama overe Uprave te gradske opštine nemaju oznaku „kroz“, odnosno „/“.

„Ispod imena ‘ovlašćenog overitelja’ na izjavi koju nam je RIK dostavio, kao mesto i adresa upisano je ‘Gradska uprava N. Beograd’, što je pojam koji ne postoji“, piše u saopštenju.

Istakli su i da će gradska opština zbog toga podneti krivičnu prijavu protiv NN lica, „jer je očigledno da je u navedenom slučaju korišćen falsifikovan pečat Gradske opštine Novi Beograd, kao i da opština Novi Beograd nema nikakve veze sa overom sporne izjave“.

Sve o izbornoj kampanji i aktivnostima kandidata, stranaka i koalicija čitajte na našoj stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar