RIK: Ponovljeno glasanje za parlamentarne i predsedničke izbore 16. aprila

Parlamentarni izbori 06. apr 202221:58 > 23:05 9 komentara
TANJUG/ZORAN ŽESTIĆ

Na sednici Republičke izborne komisije doneto je Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja na parlamentarnim izborima. Glasanje će biti ponovljeno u subotu, 16. aprila. istog datuma biće i ponovljeni predsednički izbori na pojedinim mestima.

Prema rečima predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića, glasanje će biti ponovljeno u subotu, a ne u narednu nedelju, da bi se ispunio zakonski uslov da ponovljeni izbori budu održani najkasnije deset dana od donošenja Rešenja o ponavljanju izbora.

Na sednici RIK-a je doneta i odluka da se ispravi „laka greška“ sa biračkog mesta u Amabasadi Srbije u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, gde u zapisnik nije bio unet broj birača upisanih u birački spisak – 1.196, što će biti naknadno uneto.

Republička izborna komisija je donela Rešenje o sprovođenju ponovnog glasanja na biračkim mestima na kojima se ne mogu utvrditi rezultati glasanja na predsedničkim izborima 3. aprila, i na kojima su izbori poništeni.

Video: Tanjug

Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je rekao da će izbori za predsednika Republike biti ponovljeni na 21 biračkom mestu u subotu, 16. aprila.

Doneto je i rešenje o ispravljanju zapisnika o radu biračkih odnora 31, 32 i 49 u inostranstvu, koji su imali „lake greške“.

Na biračkom mestu Doha u Kataru u zapisnik biračkog odbora biće uneto 119 birača, koliko je izašlo na izbore, a što nije bilo upisano.

U zapisniku biračkog odbora Toronto u Kanadi birački odbor je pogrešno upisao broj nevažećih glasačkih listića: tri umesto dva, što će RIK ispraviti, a usvojen je i predlog ispravke zapisnika sa biračkog mesta u Skoplju, u Severnoj Makedoniji, gde je utvrdjeno da ima pet nevažećih listića i da se u glasačkoj kutiji nalazi 538 a ne 537 glasačkih listića.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.