Tadić pozvao opozicione lidere da sednu za zajednički sto i analiziraju događaje

Parlamentarni izbori 03. apr 202222:53 > 22:54 komentara
Beta/Amir Hamzagić

Predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić ocenio je večeras da su rezultati izbora kontradiktorni, da ima razloga za sumnju da će izborni proces proteći u redu i da će se videti da li će biti potrebno "braniti" izborni rezultat, a opozicione lidere pozvao da sutra "sednu za zajednički sto" i analiziraju situaciju.

Povezane vesti

Reagovaćemo ako utvrdimo da je došlo do nepravilnosti u izbornom procesu, rekao je Tadić i konstatovao je da se Srbija promenila na gore u poslednjih deset godina, i to u medijskom smislu, po pitanju sigurnosti građana i političke kulture gde je, prema njegovom mišljenju, dospela u ponor.

Tadić se zapitao da li su rezultati izbora „kontradiktorni“ zbog odluke Republičke izborne komisije (RIK) da se povuče i ne saopštava rezultate, što je nazvao skandalom i ocenio da se to dešava po prvi put od 24. septembra 2000. godine. Dodao je da je moguće i da podaci sa biračkih mesta stižu previše sporo.

„Naši rezultati se kreću od tri odsto pa naniže, oko 1,5 odsto, ali ćemo nastaviti da prikupljamo rezultate sa biračkih mesta i analiziraemo rezultate pojedinih agencija“, rekao je Tadić.

Ocenio je da su ovi izbori bili veoma teški za listu Ajmo ljudi.

„Napadali su nas medijski i iz vlasti i iz opozicije, ali nadamo se da ćemo moći u dobrom duhu da razgovaramo sa svim učesnicima u političkom životu o tome kako graditi političko društvo u budućnosti, sprečavati ekstremizaciju političkog života u Srbiji“, rekao je Tadić.

Upozorio je, međutim, da je preduslov i pretpostavka svega toga da se vidi da li će ovaj izborni proces proteći u redu, a sada, kako je naglasio, „imamo dovoljno razloga za sumnju i to je ono što zabrinjava“.

„Treba pozivati na mirnu i staloženu reakciju i smatram da opozicioni lideri treba da sednu za zajednički sto tokom sutrašneg dana, analiziraju situaciju i vide šta činiti u narednim satima“, rekao je Tadić.

Sve najvažnije informacije pratite u našem BLOGU UŽIVO i na stranici IZBORI 2022.