Može li Vučić da odlaže formiranje nove vlade do jeseni

Parlamentarni izbori 24. maj 202213:27 > 13:4061 komentara
aleksandar vučić
Izvor: N1

Formiranje nove vlade moglo bi da bude prolongirano čak do kraja septembra, ukoliko to bude želja Srpske napredne stranke, koja će, izvesno, ponovo biti stožer izvršne vlasti.

Prema još uvek preliminarnim rezultatima izbora jer nas 27. maja očekuje ponavljanje glasanja na jednom biračkom mestu, koalicija koju predvodi SNS osvojila je 120 od 250 poslaničkih mandata u novom sazivu Skupštine Srbije, pa će naprednjacima biti dovoljna i samo podrška stranaka manjina za izglasavanje nove izvršne vlasti. Iz kombinatorike za izbor nove vlade svakako ne treba izostaviti i Socijalističku partiju Srbije, koja je već deset godina pouzdan koalicioni partner stranke Aleksandra Vučića.

Povezane vesti:

Rokovi za formiranje vlade počeće da teku tek kada se konstituiše novi saziv parlamenta, a za to je najpre potrebno da se okonča izborni proces koji traje već skoro dva meseca. Ukoliko ne bude prigovora nakon drugog ponavljanja glasanja u Velikom Trnovcu, Republička izborna komisija mogla bi da proglasi konačne rezultate izbora poslednjih dana maja. Tada će nastupiti rok od 30 dana za održavanje konstitutivne sednice Narodne skupštine, na kojoj će biti potvrđeni mandati novih poslanika.

Ukoliko se bude čekao poslednji trenutak za konstituisanje parlamenta, dakle kraj juna, proces formiranja nove vlade može da potraje sve do početka jeseni, jer je zakonski rok za izbor premijera i njegovog kabineta tri meseca od dana kada je konstituisana Skupština Srbije. Prvi korak u tom procesu su formalne konsultacije predsednika Srbije sa predstavnicima svih poslaničkih grupa, ali se odluka o novom mandataru zapravo „krčka“ u stranačkim kuhinjama.

Na vladu Mirka Marjanovića čekalo se čak 184 dana

Ako se sa izborom nove vlade zaista bude odugovlačilo do krajnjih rokova, biće ugrožen i apsolutni rekord u dužini formiranja izvršne vlasti u višestranačkoj istoriji Srbije – druga vlada Mirka Marjanovića izabrana je čak 184 dana nakon što su u septembru 1997. godine bili održani izbori za narodne poslanike.

Marjanović i članovi njegovog kabineta zakletvu su položili 24. marta 1998. godine, a u toj vladi jedan od ministara bio je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je tada zadužio resor informisanja.

Da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić nakon predsedničkih i vanrednih parlamentarnih izbora održanih 3. aprila maksimalno truditi da što više odloži formiranje nove vlade smatra moskovski list Komersant.

„Prema prognozama srpskih stručnjaka, Vučić će se potruditi da što više odloži stvaranje vlade u iščekivanju raspleta u Ukrajini, kako bi imao opravdanje pred Zapadom koji od Srbije zahteva da se priključi sankcijama protiv Rusije“, ocenio je list u tekstu kojim se bavio postizbornim kalkulacijama u svetlu ukrajinske krize.

S druge strane, Vučić je krajem aprila obećao da će nova vlada biti formirana „značajno brže od zakonskog roka“, mada je slične izjave davao i 2016. i 2020. godine. Podsećanja radi, početkom jula 2020. rekao je da očekuje da se „formiranje vlade završi najkasnije 25. avgusta“, ali je od tog roka, koji je predsednik Srbije praktično dao samom sebi, do formiranja druge vlade Ane Brnabić prošlo više od dva meseca. Nova-stara premijerka zakletvu je položila 28. oktobra, tačno 129 dana nakon parlamentarnih izbora.

Vreme za koje su formirane vlade od 1990. godine:

 • Prva vlada Mirka Marjanovića (1998. godina) – 184 dana
 • Druga vlada Ane Brnabić (2020. godina) – 129 dana
 • Druga vlada Vojislava Koštunice (2007. godina) – 114 dana
 • Druga vlada Aleksandra Vučića (2016. godina) – 109 dana
 • Prva vlada Mirka Marjanovića (1994. godina) – 89 dana
 • Vlada Ivice Dačića (2012. godina) – 82 dana
 • Prva vlada Vojislava Koštunice (2004. godina) – 66 dana
 • Vlada Mirka Cvetkovića (2008. godina) – 57 dana
 • Vlada Nikole Šainovića (1993. godina) – 52 dana
 • Prva vlada Aleksandra Vučića (2014. godina) – 42 dana
 • Vlada Dragutina Zelenovića (1991. godina) – 37 dana
 • Vlada Zorana Đinđića (2001. godina) – 33 dana
Komentari

Vaš komentar