Vučićeve brige: Nemačka se, kaže, promenila, a i kampanja mu se već smučila…

Parlamentarni izbori 20. feb 202219:12 > 20:25129 komentara

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdi da se Nemačka promenila. Na to ga je podstakla izjava kancelara Olafa Šolca koji je poručio da je bombardovanje Srbije imalo za cilj da se spreči genocid na Kosovu. Nije bilo nikakvog genocida na Kosovu, kaže predsednik Srbije, koji u ovoj kampanji neće moći da se osloni na političke poene raznih susreta sa Amerikancima ili Nemcima, objašnjava za N1 spoljnopolitički komentator Boško Jakšić.

Bivša nemačka kancelarka Angela Merlel bila je neko ko je od srpskih vlasti, i ove i prošle, očekivala mnogo, a Aleksandru Vučiću čvrst oslonac za sve poteze i predizborne kampanje.

„Zahvalan sam joj na svemu i da budem iskren bilo mi žao jutros kada je odlazila“, rekao je Vučić prošle godine, nakon posete tadašnje nemačke kancelarke.

Pitanje je da li će predsednik i dalje imati nepodeljenu podršku Nemačke pa i menja mišljenje o toj zapadnoj sili. Na to ga je između ostalog, kako kaže, navela izjava kancelara Olafa Šolca da je bombardovanje Srbije bilo pokušaj sprečavanja genocida na Kosovu.

„Olaf Šolc je vrlo ozbiljan političar što, nažalost, više ne mogu da kažem za sve političare u Nemačkoj, to sam mogao da kažem do juče i Nemačka se promenila, ali Šolc je ozbiljan i zato me je ta njegova izjava za koju najviše što ću reći je da mislim da je bila površna – me je iznenadila“, naveo je Vučić.

Ono što Vučić poručuje, smatra spoljnopolitički komentator Boško Jakšić, jeste da bi Zapad želeo da zaboravi NATO agresiju na našu zemlju.

„Isti taj Vučić, koji često ponavlja da neće zaboraviti, je za svoje savetnike izabrao Tonija Blera i Gerharda Šredera, vodeće lidere u vremenima NATO bombardovanja. Zar to nije abolicija i zašto bi predsednik Vučić išta zamerao kancelaru Šolcu“, pita Jakšić.

Zamera predsednik Srbije zato što zna, kako kaže, kako bi reagovala Angela Merkel da je morala da upoređuje krizu u Ukrajni sa kosovskom.

„Angela Merkel bi rekla da su pokušavali da spreče humanitarnu katastrofu, te dve stvari su veoma različite. Dakle, to se Angeli Merkel ne bi desilo“, uveren je predsednik Srbije.

„Mislim da će Vučić morati da se oslanja na druge načine prikupljanja političkih poena. Jasno je da se politika Amerike i Nemačke prema Beogradu menja i imaju zamerku na politiku prema Kosovu, regionalnu politiku i odnose Srbije prema Rusiji i Kini“, ocenjuje Jakšić.

Kampanja je počela, međutim, ne još za predsednika Srbije, uprkos tome Vučić o kampanjama sve, kako kaže, već zna.

„Smučila mi se kampanja pre nego što je i počela i sve će da bude „mi ćemo da damo 2000“, „mi ćemo 5000″, a nisu budžet videli… Ja ne mogu u toj kampanji da učestvujem, u kampanji u kojoj svakog dana vi treba nekome neku novu želju da ispunjavate“, naveo je predsednik Srbije i SNS.

A u istom intervjuu, rekao je i da se baš sada razmišlja da vrtići i jaslice od septembra budu besplatni.

Više informacija o izborima potražite na stranici Izbori 2022.

Komentari

Vaš komentar